13 komentárov

  1. Silvia
    25 mája, 2018 @ 10:48

    Včera som piekla “osvedčený chlieb” podľa receptu z knihy “Kváskovanie”, ale tento vyskúšam určite tiež. Ak mám kvások z ražnej múky, môžem doň pridať špaldovú celozrnú múku alebo by som mala mať kvások zo špaldovej múky?

    Reply

    • Daniela Rau
      28 júla, 2018 @ 18:06

      Silvia, kvások z ražnej múky je univerzálny = je vhodný na pečenie s ktorýmkoľvek druhom múky (so pšeničnou, špaldovou, či ražnou múkou)

      Reply

  2. Lucia
    8 decembra, 2018 @ 18:49

    Dobry vecer. Chcem sa spytat ked sa cesto stale lepi co mam pridat? Muku alebo vodu ? Dakujem 🙂

    Reply

    • Daniela Rau
      8 decembra, 2018 @ 19:45

      Trošku múky. Pridávať ju však postupne.

      Reply

      • Lucia
        8 decembra, 2018 @ 22:26

        Dakujem vam 🙂

        Reply

  3. peter ondrus
    14 apríla, 2019 @ 23:17

    Ahoj Danielka, ja som sice muz, ale vela Vasich clankov mam nacitanych. Chcem si totiz piect vlastny zdravy chlieb, idealne bezlepkovy. Je mozne kvaskovanim upiect bezlepkovy chlieb? Mozem vo Vasom recepte pouzit namiesto spaldovej muky nejake ine bezlepkove muky? Ak nie, mame niekde recept na bezlepkovy, alebo “co najviac” bezlepkovy chlieb vzniknuty kvaskovani? DAkujem velmi pekne za radu. Peter Ondrus, Pezinok

    Reply

    • Daniela Rau
      16 mája, 2019 @ 13:49

      Dobrý deň Peter, áno, dá sa piecť aj bezlepkovo s kváskom, no v tom prípade je potrebné použiť bezlepkové múky a aj bezlepkový kvások (napr. z kukuričnej múky = návod na založenie bezlepkového kvásku nájdete na našom blogu http://www.kvaskovanie.sk). A čo sa týka múk a receptov: pokiaľ vymeníte v recepte múky, napr. vysoko lepkovú múku za bezlepkovú, tak cesto sa úplne inak správa. Je potrebné daný recept pozmeniť. Preto doporučujem rovno si nájsť dobré bezlepkové recepty (na blogu kvaskovanie.sk ich máme zdarma niekoľko). Držím palce nielen v kváskovaní. Daniela

      Reply

      • Katka
        15 apríla, 2020 @ 19:42

        Dobrý večer, potrebovala by som poradiť ohľadom múky celozrnnej pšeničnej. Používam múky slovenského výrobcu Trenčan a neviem ktorá je celozrnná pšeničná – pšeničná CHLEBOVA s červeným obalom, alebo pšeničná polohrubá s ružovým obalom. Ďakujem za odpoveď

        Reply

        • Daniela Rau
          19 apríla, 2020 @ 14:26

          Dobrý deň, Katka, Mlyn Trenčan aktuálne pšeničnú CELOZRNNÚ múku nevyrába. No je už v pláne a bude čoskoro.

          Reply

  4. Alzbeta
    22 apríla, 2020 @ 18:12

    Bry den, chcem sa Vas opytat mozem pouzit cisto len spaldovu celozrnnu muku? Mala som jeden recept na spaldovu hladku muku a teda teraz manzel zohnal iba celozrnnu a priznam sa ze som len tak vymenila v recepte za tuto celozrnnu a uplne inak sa sprava a cele sa mi to “rozlialo” takze hladam alternativu na cisto spaldovu celozrnnu muku. Dakujem

    Reply

    • Daniela Rau
      25 apríla, 2020 @ 10:45

      Tak ako ste povedala, každá múka sa inak správa. Takže: áno, môžete vymeniť múky za iné, ktoré máte, ale potom je potrebné prispôsobiť aj ostatné suroviny v recepte.

      Reply

  5. Radka Ruttkayova
    19 júna, 2020 @ 14:40

    Dobry den, mozem pouzit cele cesto do jednej 1000 gramovej osatky, ci odporucate radsej piect v dvoch 500 gramovych? Dakujem

    Reply

    • Daniela Rau
      19 júna, 2020 @ 17:27

      Dobrý deň, Radka, veľkosť ošatky sa počíta tak, že spočítate všetky suroviny v recepte, vrátane štartéra, vody,…všetkého. A tá najbližšia veľkosť ošatky je správna. Npar. vyjde 1080g, čiže ideálna veľkosť ošatky je 1000g. Či už si následne cesto rozdelíte na polovice a dáte do dvoch 500g ošatiek, to je už len na vás a na tom, aké chlebíky preferujete. Nech sa dobre kváskuje.

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ochrana proti spamu. Vypočítajte príklad. *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.