Prečo zaradiť KVÁSOK do jedálnička?
Chcete si vedieť upiecť takéto kváskové moravské koláče? Dobre čítate, nepomýlila som sa … Kváskové, nie kysnuté.
Neviete, aký je rozdiel medzi droždím a kváskom a ako si urobiť domáci kvások? Tak čítajte ďalej …
Kvások nie je žiadna moderná novinka. Už od dávnych čias ľudia piekli chlieb práve pomocou kvásku. Bol pre ľudí taký vzácny, že ho odovzdávali dcéram pri vydaji ako rodinný poklad. Na Slovensku kvások poznáme aj pod názvom „Levain“, zo slova pochádzajúceho z Francúzska.
Prečo zaradiť KVÁSOK do jedálnička?
Pýtate sa, v čom sú zdravšie kváskové koláče a chlebíky, od klasicky kysnutých pomocou droždia? Rozdiel medzi droždím a kváskom však predsa len je a to dosť veľký. Nejedná sa len o výslednú chuť, farbu či konzistenciu pečiva, ale hlavný rozdiel je baktériách, ktoré pri danom kvasení vznikajú. V kvásku z múky a vody nájdeme baktérie mliečneho kvasenia, čiže nášmu telu prospešné baktérie, nakoľko nám zlepšujú imunitu. Hoci kváskový chlieb vonia kyslo, v našom tele pôsobí neutrálne až zásadito. V kvásku z droždia sú baktérie tzv. alkoholového kvasenia, ktoré naše trávenie zbytočne zaťažujú a spôsobujú nám okrem iného aj prekyslenie organizmu. A prekyslenie organizmu je začiatkom mnohých ochorení.
Pri pečení chleba alebo koláčov z kvásku je najlepšie na ich kysnutie použiť obilnú múku (ražnú, pšeničné alebo špaldovú). Celozrnná ražná múka je podľa odborníkov najlepšia. Prípadne zmiešaná s pšeničnou. Biela múka spôsobuje prekyslenie organizmu a preto sa jej je najlepšie vyhnúť.
Dobrý kvások spoznáte tak, že je nadýchaný, bublá a má kyslastý zápach a aj chuť 😉 To znamená, že už má v sebe tie správne a pre nás zdravé baktérie mliečneho kysnutia. V chladničke kvások vydrží 10- 14 dní. Môžeme z neho znovu odobrať a upiecť koláče alebo kváskový chlebík.
Kváskový chlieb má ešte jednu výhodu. Pokiaľ je upečený z poctivých surovín, z kvásku a z ražnej múky, okrem toho, že je bez chémie, bez konzervantov a bez dochucovadiel a iných chemikálií, tak nám vydrží až 14 dní! Teda ak ho nezjeme skôr 🙂 A aké sú pri kvásku nevýhody? Pre začiatočníkov je potrebná trpezlivosť a snaha experimentovať a skúšať. Ale naše zdravie za to stojí.
Moje osobné skúsenosti s kváskom
Moje začiatky s kváskom neboli úplne jednoduché, to sa musím priznať. Najprv som sa pokúsila, podľa návodov na internete, založiť si kvások sama. Žiaľ prvý kvások skončil vo WC, nakoľko po pár dňoch mi začal plesnivieť. Neviem, či to bolo veľkými horúčavami (vonku boli zrovna 40C), alebo prenosom (čas letných prázdnin je u nás časom častého cestovania, takže aj kvások „cestoval“ s nami). Ale jednoducho: prvý pokus sa mi nevydaril.
Druhý pokus som si zvolila jednoduchší a podľa doporučení ľudí, ktorí už „kváskujú“ dlho: odobrať si zo „starého kvásku“ niekoho iného a na ňom si „vypestovať ten svoj. A tak som si našla neznámu pani z blízkeho okolia (teraz už známu – ďakujem Ti Lenka za kvások a aj za trpezlivé počiatočné rady) a kvások som si podľa jej inštrukcií založila. A teraz ho už len pekne skladujem v chladničke, prikrmujem a pečiem z neho chlebíky a koláče 🙂
Ako si urobiť domáci kvások
Ako som už napísala, založiť si domáci kvások úplne od začiatku je trochu náročnejšie a nie vždy sa môže podariť. Preto na základe skúseností doporučujem si domáci kvások založiť tak, že si odoberiete 1-2 PL kvásku od niekoho, kto už „materský kvások“ má založený. Ten svoj domáci kvások si ako keby „zaštepíte“ už funkčným kváskom. Ušetríte si tým množstvo času a nervov. Na internete nájdete tzv. kváskové mapy ľudí, ktorí kvások doma robievajú a zadarmo vám ho radi poskytnú. Alebo ak používate Facebook, tak sa stačí verejne spýtať a uvidíte, že sa niekto vo vašom okolí nájde. Pokiaľ kvások budete mať takýmto spôsobom už raz založený, tak si ho budete doma len „udržiavať“, tzv. prikrmovať.
Ako si pripraviť kváskový chlieb?
Do zdravého pečenia a jedenia priatelia 🙂
V kuchárskej knihe Zdravé desiate nielen pre deti nájdete aj recepty z kvásku:
- Kváskový chlieb
- Kváskové moravské koláče
Gabika
31 augusta, 2015 @ 8:19
Danka, clanok je vyborny 🙂 sama peciem chlebik uz nejaky „ten piatok“, vychadza nam to jeden chlebik do tyzdna… kvasok je stalym obyvatelom nasej chladnicky, len prikrmujem. Mozem potvrdit,ze v pohode vydrzi v chladnicke bez prikrmenia aj 14dni, co je vsak extrem,ked sme dlhsie na dovolenke… Stretla som sa v mojom okoli s nazormi,ze piect kvaskovy chlebik je velmi narocne a komplikovane a zdlhave a… vsetko je to omyl, pecenie tohto chlebika je uplne jednoduche, ked to vsetko spocitam dokopy,priprava mi trva okolo 15 minut (zarobenie kvasku, vymiesenie chlebika robotom, prekladanie,stacanie chlebika). Treba len nabrat odvahu, chut, vyskusat to a najst si svoj system pripravy 🙂
Daniela Rau
31 augusta, 2015 @ 11:25
Gabika ďakujem za pochvalu článku. Som rada, že skúsená „kváskovačka“ mi dala za pravdu. Kváskové Moravské koláče som zvládla mňam mňam, kváskové chlebíky zatiaľ testujem rôzne druhy, múky, teploty pečenia, dĺžky kvasenia,… preto ak máš dobrý vyskúšaný recept, poteším sa a určite aj ostatní. Môžeš ho napísať priamu tu do komentárov alebo mi poslať na email. Ďakujem vopred za všetkých 🙂
Kurz kváskového pečenia- Skratka na nezaplatenie - www. Daniela Rau .sk
8 februára, 2016 @ 23:32
[…] tom, na čo je kvások dobrý a v čom je lepší než klasické droždie, si môžete prečítať v mojom článku spred pol roka. O pozitívnych zdravotných účinkoch kvásku na náš nie je pochýb, preto sa […]
Recept na Kváskové rohlíky zo špaldovej múky - www. Daniela Rau .sk
6 marca, 2016 @ 18:34
[…] Kváskové cesto, kysnuté cesto… Verím, že už poznáte rozdiel medi nimi a viete, prečo ja kváskové cesto oveľa zdravšie. Ak nie, doporučujem si prečítať môj článok Prečo zaradiť kvások do jedálnička. […]
Kvások a kváskové pečenie - časť 1. - www. Daniela Rau .sk
2 mája, 2016 @ 8:19
[…] Článok so základnými informáciami o kvásku nájdete tu >> […]