28 komentárov

  1. Kvások a kváskové pečenie - časť 1. - www. Daniela Rau .sk
    2 mája, 2016 @ 8:18

    […] Recept na Kváskové špaldové rohlíky nájdete v článku tu >> […]

    Reply

  2. Alžbeta Králová
    22 marca, 2017 @ 13:35

    Dobrý deň.
    S pečením chleba experimentujem od mlada, lebo ho mám veľmi rada s kravským čerstvým mliekom.Pamätám si dobré chleby, rožky a výrobky z dedinských pekární.
    Posledná, kde som chodila bola v Prievoze, ale už nie je taký , ako býval pred 40. rokmi.
    Teraz som skúšala s kváskom, ale sa mi nepodaril, tak som to opakovala a znova to nebolo dobré. V každých článkoch čítam iný postup prípravy. Chcela by som poprosiť ak máte prebytok kvásku čo určite áno by som si kúpila, aby som mala z čoho skúšať piecť.

    Reply

    • Daniela Rau
      9 apríla, 2017 @ 17:11

      Dobrý deň pani Alžbeta, doporučujem si prečítať články na našom blogu http://www.kvaskovanie.sk. V časti blog nájdete veľa článkov – rôzne tipy, rady, návody a aj vyskúšané recepty. Čo sa týka kvásku- ozvite sa nám na email info@kvaskovanie.sk Kvások rozdávame všade tam, kam prídeme. Záleží od toho, z akého ste mesta.

      Reply

  3. L
    12 novembra, 2017 @ 23:39

    Dobry den, nie je to uplne o recepte, ale o papieri na pecenie- zatial vsetky, co som videla, mali napisane, ze sa maju pouzivat na max 220° (predpokladam, ze to koze but kvoli silikonovej vrstve, ale neviem). Co s tym? Bojim sa DAT papier na vyssiu teplotu, ak by sa z neho nieco uvolnovalo, ale na nizsej teplote to nejde a nez papiera to je komplikovanejsie…Vdaka za radu!

    Reply

    • Daniela Rau
      13 novembra, 2017 @ 1:03

      Dobrý deň, ja osobne bežne používam papier na pečenie pri pečení kváskových chlebíkov a iných produktov. Pri danej vysokej teplote je to v rúre len cca 10 minút, nie celý čas pečenia.

      Reply

  4. Jarka
    27 novembra, 2017 @ 23:41

    Prosim Vas a mozem muku zamenit na spaldovu celozrnnu? Dakujeeeem

    Reply

    • Daniela Rau
      3 januára, 2018 @ 22:56

      Podľa toho, aký výsledok chcete dosiahnuť…

      Reply

  5. Michal
    6 decembra, 2017 @ 21:33

    Dobrý deň, aký druh múky zo slovenského trhu je najlepší na rohliky? Ďakujem

    Reply

    • Daniela Rau
      3 januára, 2018 @ 22:53

      Podľa toho, na aké rohlíky. Či biele, celozrnné,… zo pšeničnej alebo zo špaldovej múky. Je viac možností podľa toho, aký uprednostňujete výsledok

      Reply

      • michal
        8 januára, 2018 @ 10:37

        biele, špaldové, čo najviac podobné obyčajným rokom z obchodu

        Reply

  6. Alena
    18 februára, 2018 @ 11:02

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, či sa dajú všetky rožky upiecť naraz aj v klasickej rúre s horným a spodným ohrevom, lebo nemám teplovzdušnú…zdá sa mi, že sa asi nezmestia všetky naraz na jeden plech, či? A keď bude druhá várka čakať, kým sa prvé upečú, môžu prekysnúť…???

    Reply

    • Daniela Rau
      28 júla, 2018 @ 18:12

      Alenka upiecť naraz. Keď jeden plech za druhým, tak za tých pár minút neprekysnú (prípadne plech dáme na chladnejšie miesto= kvasenie sa spomalí).

      Reply

  7. Recept Kvásková bublanina = Bublanina z kvásku - www.Daniela Rau.sk
    23 mája, 2018 @ 6:54

    […] Recept na Kváskové špaldové rohlíky […]

    Reply

  8. Zuzana
    14 októbra, 2018 @ 16:52

    Dobrý deň, rada by som rožky upiekla môjmu malému synčekovi, má len 10 mesiacov a ešte sme nemáme zavedené maslo. Myslíte, že je možné ho nahradiť napr. olejom alebo bude cesto hutnejšie v tom prípade? Ďakujem za odpoveď.

    Reply

    • Daniela Rau
      14 októbra, 2018 @ 18:25

      Zuzka, áno, dajte olej.

      Reply

  9. Ľubica
    30 novembra, 2018 @ 6:36

    Dobrý deň,chcem sa spýtať..ten rozkvas z akého krásku?nevadí ražný?ďakujem za odpoveď.

    Reply

    • Daniela Rau
      30 novembra, 2018 @ 7:43

      Ľubka ja používam ražný kvások (prikrmovaný chlebovou ražnou múkou). Ten je univerzálny, vhodný aj na rohlíky.

      Reply

  10. andrea
    1 decembra, 2018 @ 23:21

    Dobrý deň, nemám himalájsku soľ, kým ju zoženiem, môžem ju zameniť za obyčajnú? prípadne mám ešte hrubozrnnú soľ, ktorú dávam navrch na praclíky. Ďakujem 🙂

    Reply

    • Daniela Rau
      2 decembra, 2018 @ 21:17

      Andrejka, daj kľudne obyčajnú soľ.

      Reply

  11. Klára
    21 februára, 2019 @ 21:59

    Dobrý den,prosím vás, co ak mi rožky popraskali? Môže to byť múkou? Lebo chlebík vlastne dávame na rozohriaty plech a rožky nie. Ci mi prekysli? Dakujem

    Reply

    • Daniela Rau
      21 februára, 2019 @ 22:32

      Áno Klára, môže to byť aj múkou (každá múka inak saje a tým pádom dostanete inú hustotu cesta = treba prispôsobiť konkrétnej značke múky (pozerať fotky vo fotopostupe) a takisto to môže byť aj stupňom vykvasenia. Len sa s tým treba trochu pohrať. Držím palce, nech sa vydaria.

      Reply

  12. Kváskovanie v Teleráne - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
    12 mája, 2019 @ 12:48

    […] rožky z kvásku (tento recept je v knihe Kváskovanie- Recepty z kvásku, prípadne iné recepty: špaldové rožky z kvásku TU alebo celozrnné rožky z kvásku TU) si upečieme väčšie rohlíky. Po ich vychladnutí z nich […]

    Reply

  13. Lubomír
    17 mája, 2019 @ 8:30

    Dobry den pani Daniela, ako chlapa (kvaskove chleby peciem uz dlho :-)) ma logicky napadla takáto otázka. Na plechu máte 8 rozkov…co vypada optimalne. Na druhy plech dam znovu 8 rozkov. Kde (kedy) peciete tie zvysne 2 rozky, ked pisete, ze cesto rozdelime na 18 kusov 🙂 Dakujem za odpoved a prajem pekny den.

    Reply

    • Daniela Rau
      17 mája, 2019 @ 12:50

      Dobrý deň Ľubomír. Nakoľko častokrát nemávame 2 rovnaké plechy (aj ja mám rôzne veľkosti), tak na jeden plech sa môže dať napr. 8ks a na druhý väčší 10ks. Alebo ak máte 2 rovnaké plechy, tak môžete urobiť 16ks rožkov a rozdeliť ich na 8 a 8ks. Nech sa vám super kváskuje 🙂

      Reply

  14. Zora Žatková
    16 októbra, 2019 @ 21:30

    Dobrý den, začala som tiež kvaskovat a rada experimentujem aj skombinovaním muky – hladká aj celozrnná, skúsila som aj hladká pšeničná a celozrnná špaldová. Chlebíky boli dobré a vždy sa zjedli, no neviem kde som urobila chybu, keď posledné dva mali vrchnú korku uplne oddelenú od chlebíka. Čo môže byť príčinou – redšie cesto, prekysnutie alebo príliš rýchlo “vybehol”. Ak môžete, prosím poraďte mi. Ďakujem.

    Reply

    • Daniela Rau
      21 októbra, 2019 @ 13:14

      Dobrý de Zorka, príčinou “jaskyne” v ceste môže byť príliš krátka alebo príliš dlhá doba kvasenia štartéra, príliš veľa múky na podsypanie pri stáčaní cesta do ošatky, či náraz cesta pri kvasení v ošatke.

      Reply

  15. Andrea
    22 apríla, 2020 @ 16:58

    Zostalo mi dost LM kvasku. mozem ho pouzit do tohto receptu? ak ano, kolko lyzic by som mala dat?

    Reply

    • Daniela Rau
      22 apríla, 2020 @ 17:59

      Áno, na 500g múky sa dáva 50-150g občerstveného LM.

      Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ochrana proti spamu. Vypočítajte príklad. *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.