Recept na Kváskové rohlíky zo špaldovej múky
Kváskové cesto, kysnuté cesto… Verím, že už poznáte rozdiel medi nimi a viete, prečo ja kváskové cesto oveľa zdravšie. Ak nie, doporučujem si prečítať môj článok Prečo zaradiť kvások do jedálnička.
Z kvásku som už vyskúšala robiť rôzne druhy chlebíka, makovky, či moravské kváskové koláče. Teraz prišiel rad na vyskúšanie receptu na Kváskové rohlíky. Test dopadol vynikajúco, preto vám prinášam recept.
Tento recept mám od kamarátky Naty Štefkovej, ktorá sa pečeniu s kváskom takisto venuje. Otestovala som jej recept, pričom som robila hneď dvojitú dávku. Výsledné rožteky chutili nielen mne, ale aj môjmu manželovi a našim dvom dospievajúcim deťom, ktoré milujú rožky. Tak tu je celý recept aj pre vás:
Recept na Kváskové rohlíky zo špaldovej múky
Z nasledujúceho množstva vyšlo stredne veľkých 18 rohlíkov.
330 g špaldovej hladkej múky
330 g vody
2 polievkové lyžice kvásku
Všetko spolu zmiešať a nechať na kuchynskej linke odpočívať 12 hodín vo fóliou prikrytej nádobe.
Potom zmiešať spolu so surovinami:
670 g špaldovej hladkej múky
200 g vody
60 g masla
3-4 čajové lyžičky himalájskej soli
Všetko spolu pekne vymiešať, kľudne aj rukou.
Nechať nakysnúť 2-3 hodiny.
Po nakysnutí rozdeliť na cca rovnakých 18 častí. Každý kúsok cesta vyvaľkať do tvaru trojuholníka (jedna strana cesta širšia a jedna užšia) a zmotať do tvaru rohlíka. Zmotávanie začíname z dlhšej strany a pokračujeme smerom ku špicu, pričom rohlík otočíme tak, ako koniec cesta ostal na spodu rohlíka. Cesto by sa nám pri vaľkaní nemalo lepiť, ale pokiaľ áno, môžete použiť trošičku bezlepkovej múky (ja som použila pohánkovú múku).
Rohlíky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme ich nechať rovné, alebo mierne ohneme do tvaru C. Plech prikryjeme fóliou, aby cesto neobschlo a necháme nakysnúť 2-3 hodinky.
Zatiaľ si rozhrejeme rúru na 250C, pričom si na spodok rúry nachystáme malý plech, do ktorého pri vkladaní plechu s rohlíkami vylejeme 3-5 dcl vody. Pečieme 10-15 minút (pri teplote 200-250 C, záleží od vašej rúry). Rohlíky môžeme mierne pokropiť vodou z rozprašovača, či už pred pečením, počas neho alebo aj na konci do dopečení.
Rožky necháme vychladnúť a servírujeme s domácou pomazánkou, či maslom a domácou marmeládou.
Prajem dobrú a zdravú chuť.
Kvások a kváskové pečenie - časť 1. - www. Daniela Rau .sk
2 mája, 2016 @ 8:18
[…] Recept na Kváskové špaldové rohlíky nájdete v článku tu >> […]
Alžbeta Králová
22 marca, 2017 @ 13:35
Dobrý deň.
S pečením chleba experimentujem od mlada, lebo ho mám veľmi rada s kravským čerstvým mliekom.Pamätám si dobré chleby, rožky a výrobky z dedinských pekární.
Posledná, kde som chodila bola v Prievoze, ale už nie je taký , ako býval pred 40. rokmi.
Teraz som skúšala s kváskom, ale sa mi nepodaril, tak som to opakovala a znova to nebolo dobré. V každých článkoch čítam iný postup prípravy. Chcela by som poprosiť ak máte prebytok kvásku čo určite áno by som si kúpila, aby som mala z čoho skúšať piecť.
Daniela Rau
9 apríla, 2017 @ 17:11
Dobrý deň pani Alžbeta, doporučujem si prečítať články na našom blogu http://www.kvaskovanie.sk. V časti blog nájdete veľa článkov – rôzne tipy, rady, návody a aj vyskúšané recepty. Čo sa týka kvásku- ozvite sa nám na email info@kvaskovanie.sk Kvások rozdávame všade tam, kam prídeme. Záleží od toho, z akého ste mesta.
L
12 novembra, 2017 @ 23:39
Dobry den, nie je to uplne o recepte, ale o papieri na pecenie- zatial vsetky, co som videla, mali napisane, ze sa maju pouzivat na max 220° (predpokladam, ze to koze but kvoli silikonovej vrstve, ale neviem). Co s tym? Bojim sa DAT papier na vyssiu teplotu, ak by sa z neho nieco uvolnovalo, ale na nizsej teplote to nejde a nez papiera to je komplikovanejsie…Vdaka za radu!
Daniela Rau
13 novembra, 2017 @ 1:03
Dobrý deň, ja osobne bežne používam papier na pečenie pri pečení kváskových chlebíkov a iných produktov. Pri danej vysokej teplote je to v rúre len cca 10 minút, nie celý čas pečenia.
Jarka
27 novembra, 2017 @ 23:41
Prosim Vas a mozem muku zamenit na spaldovu celozrnnu? Dakujeeeem
Daniela Rau
3 januára, 2018 @ 22:56
Podľa toho, aký výsledok chcete dosiahnuť…
Michal
6 decembra, 2017 @ 21:33
Dobrý deň, aký druh múky zo slovenského trhu je najlepší na rohliky? Ďakujem
Daniela Rau
3 januára, 2018 @ 22:53
Podľa toho, na aké rohlíky. Či biele, celozrnné,… zo pšeničnej alebo zo špaldovej múky. Je viac možností podľa toho, aký uprednostňujete výsledok
michal
8 januára, 2018 @ 10:37
biele, špaldové, čo najviac podobné obyčajným rokom z obchodu
Alena
18 februára, 2018 @ 11:02
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či sa dajú všetky rožky upiecť naraz aj v klasickej rúre s horným a spodným ohrevom, lebo nemám teplovzdušnú…zdá sa mi, že sa asi nezmestia všetky naraz na jeden plech, či? A keď bude druhá várka čakať, kým sa prvé upečú, môžu prekysnúť…???
Daniela Rau
28 júla, 2018 @ 18:12
Alenka upiecť naraz. Keď jeden plech za druhým, tak za tých pár minút neprekysnú (prípadne plech dáme na chladnejšie miesto= kvasenie sa spomalí).
Recept Kvásková bublanina = Bublanina z kvásku - www.Daniela Rau.sk
23 mája, 2018 @ 6:54
[…] Recept na Kváskové špaldové rohlíky […]
Zuzana
14 októbra, 2018 @ 16:52
Dobrý deň, rada by som rožky upiekla môjmu malému synčekovi, má len 10 mesiacov a ešte sme nemáme zavedené maslo. Myslíte, že je možné ho nahradiť napr. olejom alebo bude cesto hutnejšie v tom prípade? Ďakujem za odpoveď.
Daniela Rau
14 októbra, 2018 @ 18:25
Zuzka, áno, dajte olej.
Ľubica
30 novembra, 2018 @ 6:36
Dobrý deň,chcem sa spýtať..ten rozkvas z akého krásku?nevadí ražný?ďakujem za odpoveď.
Daniela Rau
30 novembra, 2018 @ 7:43
Ľubka ja používam ražný kvások (prikrmovaný chlebovou ražnou múkou). Ten je univerzálny, vhodný aj na rohlíky.
andrea
1 decembra, 2018 @ 23:21
Dobrý deň, nemám himalájsku soľ, kým ju zoženiem, môžem ju zameniť za obyčajnú? prípadne mám ešte hrubozrnnú soľ, ktorú dávam navrch na praclíky. Ďakujem 🙂
Daniela Rau
2 decembra, 2018 @ 21:17
Andrejka, daj kľudne obyčajnú soľ.
Klára
21 februára, 2019 @ 21:59
Dobrý den,prosím vás, co ak mi rožky popraskali? Môže to byť múkou? Lebo chlebík vlastne dávame na rozohriaty plech a rožky nie. Ci mi prekysli? Dakujem
Daniela Rau
21 februára, 2019 @ 22:32
Áno Klára, môže to byť aj múkou (každá múka inak saje a tým pádom dostanete inú hustotu cesta = treba prispôsobiť konkrétnej značke múky (pozerať fotky vo fotopostupe) a takisto to môže byť aj stupňom vykvasenia. Len sa s tým treba trochu pohrať. Držím palce, nech sa vydaria.
Kváskovanie v Teleráne - Kváskovanie, rady, tipy, triky, všetko o kvásku
12 mája, 2019 @ 12:48
[…] rožky z kvásku (tento recept je v knihe Kváskovanie- Recepty z kvásku, prípadne iné recepty: špaldové rožky z kvásku TU alebo celozrnné rožky z kvásku TU) si upečieme väčšie rohlíky. Po ich vychladnutí z nich […]
Lubomír
17 mája, 2019 @ 8:30
Dobry den pani Daniela, ako chlapa (kvaskove chleby peciem uz dlho :-)) ma logicky napadla takáto otázka. Na plechu máte 8 rozkov…co vypada optimalne. Na druhy plech dam znovu 8 rozkov. Kde (kedy) peciete tie zvysne 2 rozky, ked pisete, ze cesto rozdelime na 18 kusov 🙂 Dakujem za odpoved a prajem pekny den.
Daniela Rau
17 mája, 2019 @ 12:50
Dobrý deň Ľubomír. Nakoľko častokrát nemávame 2 rovnaké plechy (aj ja mám rôzne veľkosti), tak na jeden plech sa môže dať napr. 8ks a na druhý väčší 10ks. Alebo ak máte 2 rovnaké plechy, tak môžete urobiť 16ks rožkov a rozdeliť ich na 8 a 8ks. Nech sa vám super kváskuje 🙂
Zora Žatková
16 októbra, 2019 @ 21:30
Dobrý den, začala som tiež kvaskovat a rada experimentujem aj skombinovaním muky – hladká aj celozrnná, skúsila som aj hladká pšeničná a celozrnná špaldová. Chlebíky boli dobré a vždy sa zjedli, no neviem kde som urobila chybu, keď posledné dva mali vrchnú korku uplne oddelenú od chlebíka. Čo môže byť príčinou – redšie cesto, prekysnutie alebo príliš rýchlo „vybehol“. Ak môžete, prosím poraďte mi. Ďakujem.
Daniela Rau
21 októbra, 2019 @ 13:14
Dobrý de Zorka, príčinou „jaskyne“ v ceste môže byť príliš krátka alebo príliš dlhá doba kvasenia štartéra, príliš veľa múky na podsypanie pri stáčaní cesta do ošatky, či náraz cesta pri kvasení v ošatke.
Andrea
22 apríla, 2020 @ 16:58
Zostalo mi dost LM kvasku. mozem ho pouzit do tohto receptu? ak ano, kolko lyzic by som mala dat?
Daniela Rau
22 apríla, 2020 @ 17:59
Áno, na 500g múky sa dáva 50-150g občerstveného LM.