Recept: Socialistické rožky z kvásku
Tiež spomínate na rožky také, aké boli kedysi? Obyčajné rohlíky, ku ktorým sme si dali len maslo, zeleninu a občas “šmrncli” Tresku, či rybací šalát. Rožky nadýchané, jemné, bez akejkoľvek novodobej “príchute”. Pamätáte?
Tak tu sú.
Socialistické rožky. Také, aké si ich pamätáme.
Tie klasické síce neboli z kvásku, ako sú tieto, ale kvások len a len prospeje nášmu tráveniu.
RECEPT: SOCIALISTICKÉ ROŽKY
Počet ks: 12
Na tieto rohlíky je použitý ražný kvások, žiadne iné kypridlo.
NA ŠTARTÉR POTREBUJEME:
200g hladká pšeničná múka na kváskovanie (alebo akákoľvek iná hladká pšeničná múka typu 00 / vyberte však kvalitnú)
200g vody
2 polievkové lyžice ražného kvásku (prikrmovaného ražnou CHLEBOVOU múkou). Predpokladom tohto receptu je mať kvalitný a silný kvások (V tomto videu odhaľujeme Tajomstvo kvalitného a silného kvásku).
Suroviny spolu zamiešame v malej miske tak, aby celá múka bola pepojená s vodou a s kváskom. Prikryjeme neprievzdušným materiálom a necháme pri izbovej teplote kvasiť cca 8 hodín (Ako vieme, že je štartér akurátne vykvasený? Napr. aj podľa bubliniek na povrchu štartéra. Viac sa dozviete v tomto našom video návode.)
ĎALEJ POTREBUJEME:
350g hladkej pšeničnej múky na kváskovanie (žltej)
150g polohrubej múky na kváskovanie (ružovej)
150g vlažného polotučného mlieka
50g zmäknutého klasického masla
30g bravčovej masti (dať v recepte aj masť aj maslo je fajn dodržať, nakoľko do cesta dodávajú iné vlastnosti)
2 žĺtky (ideálne nechať vajíčka chvíľu pri izbovej teplote)
2-3 ČL soli
2 ČL sladenky (jačmenný slad, viac o sladenke nájdete v článku tu)
Ďalšie potreby: váha, robot alebo mixér s 2 hákmi, valček na cesto, podložka na vaľkanie, 2 plechy na pečenie, papier na pečenie, rozprašovač s vodou, mriežka na vychladnutie, bavlnená utierka
DÔLEŽITÁ POZNÁMKA:
Na to, aby ste upiekli krásne nadýchané rožky, je nutné dodržať týchto 5 pravidiel. Pravidlá sú použité aj v tomto recepte.
POSTUP:
Do veľkej misy (môžeme priamo do misy od robota) k akurátne vykvasenému štartéru preosejeme obidve múky. Preosiatie je dôležité nielen z hľadiska, že rohlíky budú jemné, ale do múky sa dostane aj viac kyslíka, čo prospieva kvasnému procesu.
Ďalej pridáme ostatné suroviny a vymiesime robotom alebo rukou až na hladké pevné cesto. Zo začiatku sa nám môže zdať, že treba priliať tekutiny, ale nerobme to. Následne cesto domiesme rukou, iba tak odhadneme jeho správnu hustotu. Cesto má byť po vymiesení také akurátne pevné, že bude obmotané okolo háku v mise robota a misa úplné čistá, bez múky.
Ak používate v recepte iné múky než zo sady múk na kváskovanie, tak je pravdepodobné, že vaše múky budú inak sať tekutiny, čiže cesto vám vzniklo inak husté/riedke. V tom prípade sa držte fotiek a prispôsobte množstvo múk a mlieka tak, aby ste dostali správnu hustotu cesta. Správna hustota cesta je pri rohlíkoch veľmi dôležitá.
Dokonale vymiesené cesto prekryjeme neprievzdušným materiálom (opačne otočenou misou, fóliou, čiapkou na sprchovanie, kuchynskou drevenou doskou,…) a necháme kvasiť pri izbovej teplote dostatočne dlho, až cca 4-6 hodín alebo do zdvojnásobenia cesta. Pokiaľ chceme kvasenie spomaliť, nakoľko potrebujeme ísť do práce alebo mimo domu, zakryté cesto vložíme do chladničky. Tam kvasenie bude prebiehať, ale pomalšie.
Po vykvasení cesto rozdelíme na 12 rovnakých kusov, po cca 100 gramov cesta. Každý kúsok hánkou dlane ešte vymiesime o podložku (ak máme správnu hustotu cesta, podložku nie je potrebné podsypávať múkou) a vytvarujeme do guličky. Všetky guličky poukladané veľa seba prekryjeme neprievzdušným materiálom a necháme cca 15 minút oddýchnuť (a lepok v múke necháme pracovať). My si zatiaľ nachystáme dva papiere na pečenie, ktoré budú vo veľkosti plechov, v ktorých budeme piecť.
Každý kúsok cesta valčekom na cesto rozvaľkáme do rovnostranného trojuholníka / ako je na fotke. Následne zrolujeme od širšej strany smerom k špicu a ešte mierne povaľkáme oboma rukami, aby sa vrstvy cesta vo vnútri rožka spojili.
Následne prenesieme na papier na pečenie (nedáme na plech, na ktorom budeme piecť, ten sa bude predhrievať spolu s rúrou). Na jeden papier rozložíme dostatočne od seba 6 ks rožkov. Plechy prekryjeme neprievzdušným materiálom alebo iným plechom otočeným hore dnom a necháme kvasiť dostatočne dlho, pri izbovej teplote cca 2 – 4 hodiny alebo do zdvojnásobenia ich objemu. Môžeme ich dať aj do VYPNUTEJ rúry, kde nám 2 plechy nebudú zavadzať a majú tam stabilnú teplotu bez prievanu. Len pozor, aby rožky neprekvasili.
Rožky počas kvasenia viditeľne zväčšia svoju veľkosť. Keď už sa nám bude zdať, že sú vykvasené akurát, vyberieme ich mimo rúry a rúru dáme vyhriať na 225C aj spolu s plechom, na ktorom budeme rožky piecť.
Keď je už rúra rozhorúčená, rožky odokryjeme a postriekame obyčajnou vodou. (Ak máme radi výraznejšiu sýtejšiu farbu, tak potrite žĺtkom vymiešaným s trochou teplej vody). Pomocou tvrdej podložky preložíme 6ks aj s papierom na pečenie na horúci plech do rozhorúčenej rúry a necháme piecť 5 minút.
Následne znížime teplotu na 190C a dopekáme ešte 7-10 minút.
Pečieme do takej farby kôrky, akú máme radi. Či už bledšie alebo viac prepečené.
Upečené rožky prenesieme na mriežku a prekryjeme bavlnenou utierkou.
Rovnako postupujeme pri pečení aj s druhým plechom.
Necháme vychladnúť a môžeme sa nane vrhnúť. A možno raz za čas si ich dať aj s tou treskou (najlepšie však doma vyrobenou).
Alebo čo by ste si k nim dali vy?
Ak sa vám recept páči a chceli by ste, aby vás takýmito fajnovými rožkami ponúkli aj vaši priatelia počas návštevy, zazdieľajte im tento recept. Možno vás pri najbližšej návšteve prekvapia.