Recept: Danielkine nebeské rožky z kvásku

Chrumkavé zvonku.
Nebesky mäkučké vo vnútri.
To sú Danielkine nebeské rožky z kvásku.

Sú bez vajec, bez mlieka, len z niekoľkých jednoduchých surovín.

Vyskúšajte.

Recept: Danielkine nebeské rožky z kvásku

Na 12 ks potrebujeme:

Rozkvas:
200g hladká pšeničná múka na kváskovanie
200g voda
2 PL ražný kvások (prikrmovaný ražnou chlebovou múkou = hnedou)
Odvážime, premiešame, prikryjeme neprievzdušným materiálom a necháme kvasiť pri izbovej teplote cca 7-9 hodín (záleží od teploty miestnosti / čím chladnejšie je v miestnosti, tým nechať dlhšie). 

Do akurátne vykvaseného rozkvasu pridáme:
420 g preosiatej hladkej pšeničnej múky na kváskovanie  / Ak použijete múku od iného výrobcu, je to v pohode. Len si upravte iný pomer vody (každá múka je inak mletá, z iného zrna, takže aj saje tekutiny inak; niektorá viac a iná menej. Preto si hustotu cesta upravte, ak je potrebné).  

Preosiatie múky je finta č. 1. Pri preosievaní sa dostane do múky viac kyslíka, ktorý pri kvasení pomáha procesu a vnáša do cesta väčšiu nadýchanosť.

Ďalej potrebujeme:

140g vody
20g masla
20g masti
1ČL medu (rozmiešať vo vode)
2ČL soli

Miesime tak dlho, až vznikne hladké, pekne elastické cesto. Nechala som ho prikryté pri 5C (balkón) cca 12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu nechať pri izbovej teplote (cca 2-3 hodiny).
Rozdelíme na cca 100g bochníčky, vytvarujeme bochníčky, necháme prikryté postáť cca 15 minút.

Potom rozvaľkáme a zmotáme do tvaru rožkov.

Uložíme na papier na pečenie, prikryjeme a necháme kvasiť cca 3hodiny (do ich zdvojnásobenia).
Odokryjeme, postriekame len vodou a dáme piecť na rozhorúčený plech vo vyhriatej rúre pri 225C cca 12-15 minút.
Necháme vychladnúť na mriežke.
A už len natrieť maslom, džemom, či radšej syrom a šunkou?
Čo poviete?

Dobrú chuť.

Danielkine-nebeské-rožky-p1
Danielkine-nebeské-rožky-p2
Danielkine-nebeské-rožky-p5
Danielkine-nebeské-rožky-p6
Danielkine nebeské rožky2
Danielkine nebeské rožky - makke rozky