Recept Kvásková bublanina = Bublanina z kvásku

Koláč, ktorý sa je sám. U nás doma niekedy aj celý plech za jeden deň 🙂 Ovocná bublanina, jemná, s ľahučkým nadýchaným cestom a sezónnym ovocím.

Teraz, keď začína sezóna ovocia, je ideálnym koláčom len tak pre rodinné posedenia, ale kľudne aj pre návštevy. Či už s čerstvým ovocím, ale v zime so zaváraným, bublanina je u nás vždy IN. Vďaka kvásku je múka spracovaná tak, že je koláč pre naše telo prijateľnejší, ľahšie stráviteľnejší.

Horúci tip na zdravší letný koláčik.

Recept Kvásková bublanina = Bublanina z kvásku

Tento koláčik je vynikajúci, ak máme chuť na ľahký a jemný koláč ku káve, čaju, či kakau. S použitím tradičného kvásku (bez droždia) a veľa sezónnym ovocím, ulahodíme skoro všetkým. Raz ho môžeme upiecť ako čerešňovú bublaninu, inokedy ako bublaninu s jahodami, čučoriedkami, ríbezľami či slivkami.

Stačí si v jeden deň zarobiť cesto a nechať kvások”pracovať”.  Potom na druhý deň cesto len vybrať, poukladať ovocie, nechať hodinku -dve a dať piecť. A už len si na ňom pochutiť  🙂

Na štartér potrebujeme:

200g pšeničná polohrubá múka

200g mlieka

2 polievkové lyžice kvásku

Suroviny na štartér dáme do misky, zmiešame, prikryjeme fóliou a dáme do chladničky  na 12 – 24 hodín.

Štartér je mierne hustejší.  Kvôli použitému mlieku ho nedoporučujeme nechávať počas letných horúčav vonku. Vhodné je ho dať kvasiť do chladničky.

Získame takto pekne vykvasený štartér:

Na cesto potrebujeme suroviny:

400g pšeničná polohrubá múka

200g rastlinný olej

4 vajcia

400g práškového cukru (pri použití sladkého ovocia stačí aj menej/ 200g)

Na ozdobenie:

sezónne ovocie (alebo zavárané ovocie)

Postup prípravy:

Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme metličkovým mixérom na hustú penu. Následne po trochách primiešavame práškový cukor a vymiešame do hustej sladkej peny. Do nej po jednom primiešavame žĺtka.
Vo väčšej mise zmiešame múku, olej, štartér a primiešame vajíčkovú penu. Zľahka varechou premiešame.
Následne si vystelieme plech papierom na pečenie (alebo vymastíme olejom a vysypeme krupicou) a cesto dáme na plech a rovnomerne vyrovnáme.
Ozdobíme ovocím. Celý plech vložíme do veľkej igelitky, alebo plech prekryjeme fóliou. Necháme 1-2 hodiny kvasiť pri izbovej teplote, aby kvások múku pekne spracoval.  Aktivitu kvásku pekne vidieť, v ceste sa objavia bublinky.

Rúru rozohrejeme na 180C.

Pečieme 25- 30 minút pri 180C. Pečieme až kým získame jemný hnedkastý odtieň. Následne necháme úplne vychladnúť.

Môžeme posypať aj práškovým cukrom.

 

Dobrú letnú a zdravú chuť!

Nech žije leto a veľa domáceho ovocia.

Napíšte mi, s akým ovocím milujete bublaninu u vás doma?

 

 

 

Ďalšie články o kvásku a kváskovaní:

Články o múkach:

2 názory k “Recept Kvásková bublanina = Bublanina z kvásku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ochrana proti spamu. Vypočítajte príklad. *