Recept Kvásková bublanina = Bublanina z kvásku

Koláč, ktorý sa je sám. U nás doma niekedy aj celý plech za jeden deň. Ovocná bublanina, jemná, s ľahučkým nadýchaným cestom a sezónnym ovocím.

Teraz, keď začína sezóna ovocia, je ideálnym koláčom len tak pre rodinné posedenia, ale pokojne aj pre návštevy. Či už s čerstvým ovocím, ale v zime so zaváraným, bublanina je u nás vždy IN. Vďaka kvásku je múka spracovaná tak, že je koláč pre naše telo prijateľnejší, ľahšie stráviteľnejší.

Kvásková bublanina je horúci tip na zdravší letný koláčik.

RECEPT KVÁSKOVÁ BUBLANINA

Tento koláčik je vynikajúci, ak máme chuť na ľahký a jemný koláč ku káve, čaju, či kakau. S použitím tradičného kvásku (bez droždia a bez prášku do pečiva) a veľa sezónnym ovocím, ulahodíme skoro všetkým. Raz ho môžeme upiecť ako čerešňovú bublaninu, inokedy ako bublaninu s jahodami, čučoriedkami, ríbezľami či slivkami.

20180520_164504

Na štartér (rozkvas) potrebujeme:

  • 200g pšeničná polohrubá múka
  • 220g mlieka polotučného
  • 2 polievkové lyžice ražného kvásku

Suroviny na štartér dáme do misky, zmiešame, prikryjeme fóliou. Necháme 4 -8 hodín pri izbovej teplote 22oC (alebo do chladničky na 12 – 24 hodín), kým štartér zdvojnásobí svoj objem a objavia sa v ňom bublinky.

Na cesto potrebujeme suroviny:

  • 400g pšeničná polohrubá múka (použila som pšeničnú polohrubú múku na kváskovanie / ružový obal)
  • 250g práškového cukru (pri použití kyslého ovocia môžete dať aj viac)
  • 200g rastlinný olej
  • 400ml mlieka polotučného (pridávať postupne)
  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • maslo na vymazanie plechu

Na ozdobenie:

sezónne ovocie (alebo odkvapkané zavárané ovocie)

Postupujeme nasledovne:

  1. Najprv pripravíme štartér podľa návodu napísaného vyššie.
  2. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka.
  3. Žĺtka dáme do väčšej misy. Bielka odložíme v miske do chladničky.
  4. Do misky s vykvaseným štartérom pridáme polovicu mlieka a vareškou premiešame.
  5. Vo väčšej mise vymiešame metličkovým mixérom žĺtka spolu s polovicou množstva cukru až do nadýchanej peny (cukor pridávame postupne).
  6. Do peny pomaličky postupne primiešame olej a zmes mlieka so štartérom.
  7. Následne po častiach primiešame aj múku.
  8. Do zmesi pridávame po troškách druhú polovicu mlieka. Pridávame ju postupne, nakoľko každá múka inak saje. Pridáme toľko mlieka, aby sme získali akoby husté cesto na lievance, ktoré sa dá naliať na plech.
  9. Misu prikryjeme fóliou (alebo pokrievkou či iným neprievzdušným materiálom) a necháme odležať pri izbovej teplote cca 2-4 hodiny, aby mal kvások dostatok času múku spracovať. Aktivitu kvásku spoznáme podľa bubliniek, ktoré sa objavia v ceste.
  10. Zatiaľ pripravíme šťavnaté ovocie zo záhradky. Množstvo a druh ovocia záleží len od našej chuti.
  11. Keď už je cesto pekne spracované kváskom, dáme rozohriať rúru na 165-180oC. (Pokiaľ použijeme vyšší plech/chceme vyššiu bublaninu, zvolíme si nižšiu teplotu a budeme piecť dlhšie. Pokiaľ si zvolíme väčší no nižší plech, zvolíme si vyššiu teplotu a budeme piecť o trochu kratšie).
  12. Bielka so štipkou soli vyšľaháme metličkovým mixérom na hustú penu, do ktorej postupne primiešame aj druhú polovicu cukru.
  13. Bielkovú penu varechou veľmi zľahka primiešame do vykvaseného cesta v mise a vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Alebo si plech vystelieme papierom na pečenie, či plech vymastíme klasickým maslom. Vďaka maslu získame na bublanine chrumkavé okraje.
  14. Na cesto poukladáme ovocie, ktoré môžeme jemne obaliť v troške múky. Množstvo a druh ovocia podľa chuti. Plech hneď vložíme do rozohriatej rúry.
bublanina kvaskova
bublanina z kvasku

15. Pečieme 35-55 minút (záleží od zvolenej teploty a hrúbky bublaniny = viď text vyššie). Počas pečenia rúru zbytočne neotvárame, iba keď chceme koláč otočiť.

16. Pečieme, až kým získame jemný hnedkastý odtieň koláča. Akurátnu upečenosť  bublaniny si overíme vpichnutím drevenej špajdle do cesta. Keď je už hotová, špajdla by mala zostať čistá (bez cesta). Pokiaľ cesto ešte nie je vo vnútri dostatočne prepečené, no povrch je už hnedkastý, prikryjeme vrch koláča papierom na pečenie alebo alobalom a ešte dopečieme potrebnú dobu.

17. Následne necháme bublaninu úplne vychladnúť, no pozor: nie na príliš studenom mieste. Cesto by nám mohlo v strede klesnúť.

18. Nakrájame a môžeme posypať práškovým cukrom (alebo pre získanie cukrového efektu môžeme bublaninu posypať kokosovou múkou). 

A už len degustujeme pri káve, knihe, či len tak s vyloženými nohami.

bublanina maly obrazok

Prajem dobrú a zdravú chuť!

Nech žije leto a veľa domáceho ovocia.

Napíšte mi, s akým ovocím milujete bublaninu u vás doma?