11 dôvodov, prečo kváskovať
Často dostávam otázky typu: V čom je kváskový chlieb zdravší než ten, čo je upečený z kvasníc? V čom je kvások zdravší než kvasnice? V čom je kvások zdravší pre naše telo? Tu je 11 dôvodov, prečo kváskovať :
1. Je ľahšie stráviteľný – vďaka baktériám mliečneho kvasenia. Znamená to, že po zjedení kváskového chleba vám už nebude bývať ťažko na žalúdku, ani vás nebude nadúvať.
2. Je pripravený úplne bez chémie – bez rôznych prídavných látok. Kváskový chlieb sa dá upiecť už z troch surovín: múka, voda, soľ. Prípadne ho môžete dochutiť a to rôznymi bylinkami, koreninami alebo semienkami.
3. Neprekysľuje organizmus– baktérie z kvásku neprekysľujú náš organizmus, naopak rozkladajú škroby a bielkoviny prítomné v múke. Preto je pre náš organizmus s kváskom upečený chlieb pre zdravie prospešný a prijateľnejší.
4. Prospieva našej postave– aj napriek tomu, že kaloricky sú kváskové produkty približne na tom rovnako, ako kvasnicové, tie kváskové majú nižší glykemický index. To znamená, že nás zasýtia skôr, zjeme menej, hladina cukru v krvi nestúpne tak rapídne, a tým vydržíme byť dlhšie sýty. Vďaka nižšiemu GI sa vyhýbame „vlčiemu hladu“.
5. Rozkladá kyselinu fytovú– ktorá sa nachádza v obale zrna, teda v celozrnných múkach. Viaže na seba dôležité minerály- vápnik, železo, horčík, meď a zinok. Vďaka kvásku sú spomínané minerály uložené do nášho tela.
6. Je nadýchaný – kvasinky obsiahnuté v kvásku produkujú plyn oxid uhličitý, ktorý je obsiahnutý následne v ceste, čím sa stáva cesto nadýchanejšie.
7. Vydrží dlhšie – pri kvasení vzniká kyselina mliečna, ktorá chlieb prirodzene konzervuje. Kváskový chlieb sa dá bez problémov jesť aj týždeň.
8. Chráni náš chrup– kváskovaním predchádzame tvorbe zubného kazu vďaka rozkladaniu spomínanej kyseliny fytovej
9. Je veľmi vhodné pre diabetikov, celiatikov a toleruje ho i veľa histaminikov.
10. Chutí to famózne! Krásne voňavý s chrumkavou kôrkou, nadýchanou a vláčnou striedkou vo vnútri. Taký býva domáci kváskový chlebík. Každý, kto ho vyskúšal, tvrdí, že iný už nechce.
11. Prostredníctvom kvásku odovzdávate svojej rodine zdravie a lásku
Chcete začať kváskovať?
>> Návod ako založiť kvások si môžete zdarma stiahnuť TU <<
Rady, tipy a návody, ako začať s kváskovaním, nájdete na blogu www.kvaskovanie.sk
Takisto si tam môžete nájsť alebo zdarma stiahnuť viacero receptov z kvásku 🙂 A to nielen na chlebík.
Kváskovanie nie je totižto len o pečení chlebíka, ale z kvásku sa dá upiecť, či uvariť množstvo jedál: polievka, koláče, pizza, sladké rožky, slané pagáče, bábovka,… a množstvo ďalších jedál.
65 overených receptov z kvásku môžete nájsť aj v kuchárskej knihe „Kváskovanie- recepty z kvásku“. V knihe nájdete nielen recepty z kvásku, ale aj:
- Bezlepkové recepty z kvásku
- Ako urobiť kvások
- Ako sa starať o domáci kvások
- Celá výroba kvásku
- Príprava kvásku pred pečením
- Chyby chleba a kvásku počas pečenia
- Kvások a jeho zdravotné účinky
… a aj veľa ďalších zaujímavých informácií a praktických rád o kvásku a kváskovaní, aby ste si prišli na svoje, či už ste v kváskovaní začiatočník, alebo pokročilý.
Veľa ľudí sa bojí začať s kváskovaním, zdá sa im to zložité a náročné. Ale nie je to tak. Je to len počiatočný strach z neznámeho. Keď ho prekonáte, do kváskovania za zamilujete. Všetci, čo už kváskujú, mi to potvrdia- však? 🙂
Recept: Celozrnný kváskový chlieb - www.Daniela Rau.sk
29 januára, 2018 @ 0:06
[…] článkoch 11 dôvodov, prečo kváskovať a Prečo zaradiť kvások do jedálnička sa dozviete všetko o zdravotných benefitoch varenia a […]
Daniela Halanová
11 marca, 2018 @ 21:49
dobrý večer- ja sa len chcem informovať-čítala som tu že kváskový chlieb nenadúva,no nás nadúva celú rodinu-vlastne len tých čo jedli chlieb.dala som aj obidvom dcéram,nakoľko koja svoje deťušky,že tento môžu s kľudom jesť,pretože nenadúva- no opak je pravda.možno robím niekde chybu,netuším- chlebík je konečne nadýchaný-dlho sa mi nedarilo,kváskujem asi 1a pol mesiaca.už som rozmýšľala že ozdravím kvások,uvidím-len tak pre istotu.ďakujem
Daniela Rau
28 júla, 2018 @ 19:19
Danielka, správne urobený a mliečnym kvasením (kváskovaním) prejdený chlebík naozaj nenadúva. Veľa ľudí je toho dôkazom. Na to, aby sme zistili, v čom je u vás zádrheľ, napíšte mi, ako presne postupujete. Presné konkrétne postupy jednak pri starostlivosti o kvások a aj pri pečení chlebíka. Následne vieme poradiť. Krásny deň a veľa zdravíčka.