Zdravý cviklový koláč bez múky

Cvikla je veľmi univerzálna zelenina. Väčšinu sa zvykne používať na slano, ale poznáte tento sladký koláč alebo tortu z nej? Je vynikajúci. Chutil aj dospelým, aj deťom. Je šťavnatý, jemný, ale aj rýchly. Jeho základ tvoria cvikla a mandle.

Recept nájdete tu:

Suroviny:

1 menšia cvikla (váha v surovom stave cca 280g)

330 g kvalitnej horkej čokolády

4 vajíčka

160 g trstinového cukru (alebo topinambur. sirupu)

140 g mletých mandlí

1 čaj. lyžička besfosfátového prášku do pečiva

1 poliev. lyžica kakaa

olivový alebo kokosový olej + trošku špaldovej múky na vymazanie dna a bokov formy

Toto množstvo je akurát do tortovej guľatej formy.

Postup:

  • Cviklu uvaríme vo vode do mäkka, vychladnutú ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle (pozor: farbí ruky)
  • Rúru predohrejeme na 185 C
  • 100 g čokolády dáme nabok a 230 g čokolády roztopíme a udržiavame na teplom mieste
  • Cviklu dobre zmiešame so žĺtkami, pridáme sladidlo, mandle, prášok do pečiva, kakao a rozpustenú čokoládu
  • Bielka vyšľaháme zvlášť
  • 1/4 snehu pridáme do zmesi a dobre premiešame. Až potom pridáme zvyšné vyšľahané bielka a premiešame už len zľahka
  • Vylejeme do tortovej formy
  • Pečieme v predohriatej rúre cca 45-50 minút, pri 185 C
  • Necháme vychladnúť
  • Zvyšok čokolády roztopíme a nalejeme na vychladený koláč. Nakrájame, ozdobíme bielym jogurtom, smotanou alebo napr. Pribináčikom a môžete aj ovocím (malinami, jahodami).

Vynikajúcu dobrú a zdravú chuť prajem 🙂