Záhadná pohánka- máte ju radi? + Raw recept

Viete, že pohánka je vďaka svojmu obsahu zaraďovaná medzi superpotraviny t.j. najzdravšie potraviny na svete? Možno si hovoríte, tak ako donedávna aj ja: Záhadná pohánka…. Pohánka vyvoláva rôzne reakcie: buď ju milujete alebo nenávidíte alebo jednoducho neviete, čo by ste z nej navarili.  Skúsme sa preto pozrieť bližšie na túto superpotravinu.

Pohánka pochádza zo strednej a juhovýchodnej Ázie. Do Európy ju doviezli Mongoli, ktorí ju tu aj viac-menej rozšírili.  V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na pár krajín. Udomácnila sa však napríklad aj na Morave.

V súčasnosti ju pre jej pozitívne účinky na zdravie používa čoraz viac domácností, ale nájdete ju aj v ponuke luxusných reštaurácií. A čo je na nej výborné: je vhodná aj pre ľudí trpiacich celiakiou.

Pohánka je pre naše telo bombou plnou zdravia.
V čom je jej tajomstvo?

Určite v jej obsahu, nakoľko v sebe ukrýva množstvo účinných látok, za ktoré by sa nemusela hanbiť nijaká potravina:

  • rutín (vitamín P)= antioxidant
  • minerály: vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo
  • nenasýtené mastné kyseliny
  • vitamíny skupiny B – (B1, B2, B6)
  • vitamíny E, C
  • ľahko stráviteľné zložené cukry
  • 18 aminokyselín, kyselinu linolenovú a nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu LDL cholesterolu
V čom vám môže pomôcť?
  • pri chorobách žíl a ciev
  • pri kŕčových žilách
  • pri hemoroidoch
  • pri častom krvácaní (z nosa, ďasien,..)
  • na zvyšovanie potencie a libida 🙂
  • na zlepšenie imunity
  • na prevenciu pred reumy a artritídy
  • na ochranu pred baktériami
Môže pohánka uškodiť?

Podľa niektorých zdrojov, by pohánku nemali nadmerne konzumovať ľudia s vysokým krvným tlakom. Čo to znamená „nadmerne“? Nie každý deň. Prečo? Pri dlhodobom a častom užívaní môže mierne zvýšiť krvný tlak.  tomto prípade stačí, keď si ju doprajete raz za týždeň a vaše cievy a telo budú v super kondícii.

Takisto by sa z nej nemala konzumovať vňať, ktorá môže spôsobiť alergickú reakciu.

Môže sa konzumovať vo varenom stave, v surovom (namočená a prepláchnutá) alebo v naklíčenom stave.

Moja osobná skúsenosť s pohánkou

Do nedávna som pohánku nemala rada. Doslova mi vadila jej vôňa, keď ju rodičia doma varievali. A nepomáhali mi ani žiadne „logické“ dôvody, že je zdravá. Jednoducho po ucítení jej vône som musela doslova odísť z miestnosti.

O to viac som bola prekvapená, keď som ju jedla po rokoch – ale v surovom (raw) stave. V tomto stave mi veľmi chutí. V tomto stave nemá tú vôňu, ktorá mi tak prekážala pri jej varení.  Obľúbila som si ju hlavne v kombinácii s ovocím. Ba čo viac- pohánku som si teraz doslova zamilovala. Tento nasledujúci recept je môj obľúbený. Je hotový za 5 minút, chutí mi a ešte je aj zdravý. No nedajte si ho 🙂

RAW recept z pohánky:
raw pohankova kasa s malinami – kópiaRaw pohánková kaša s ovocím

Pohánku si namočíme cez noc do čistej vody. Ráno ju prepláchneme znovu v čistej vode. Potom už len zmixujeme s jablkom alebo banánom na kašu. Nakoniec na vrch ozdobíme ovocím (maliny, jahody, banán,…), či aspoň hrozienka alebo môžeme posypať aj škoricou. Kto má rád viac sladké, tak môže pridať do mixéra viac zrelého banánu alebo kúsok z vanilkového struku alebo pár kvapiek z vanilkového extraktu.

Všetko zostáva c recepte čerstvé, nevarené, aby sa z pohánky nestratili hodnotné látky potrebné pre náš organizmus.

Vhodné ako jednoduché, rýchle a aj zdravé raňajky, desiata…. či len tak na zamaškrtenie si.  Vyskúšajte 🙂 Prajem dobrú a zdRAWú chuť.