Raw strava Vyhodnotenie 30 dní

raw torta jahodovaSte zvedaví, ako dopadlo moje 30 dňové RAW dobrodružstvo? Čo mi RAW strava dala, čo prípadne vzala? Čítajte spolu so mnou o mojej výzve “30 dní RAUka na RAWke“. Dozviete sa, čo tejto výzve predchádzalo, prečo som sa tak rozhodla a čo mi raw strava priniesla.

Čo je to RAW strava?
Raw strava pozostáva z jedenia len surovej zeleniny, ovocia, orieškov alebo klíčkov, ktoré sú zahrievané maximálne na 42 ° C, aby boli zachované všetky vitamíny a živiny. Čo je to RAW strava sa nebudem v tomto článku znovu rozpisovať, môžete si to prečítať v mojich predchádzajúcich článkoch alebo prečítať z “pera” odborníčky MUDr. Andrey Gáži v článku tu.
Čo mojej RAW strave predchádzalo?
V poslednú dobu som sa stravovala už skoro ako vegetariánka, len s výnimočným jedením mäsitých pokrmov (niekoľkokrát do roka). Uprednostňovala som jedenie šalátov, v kombinácii so syrmi, s rybou. Sem -tam som si dala aj nejaké pečivo, i keď som sa snažila siahnuť po tých zdravších druhoch. Posledné týždne pred raw stravou vyzeral môj jedálniček nasledovne: na raňajky shake, doobeda ovocie, na obed zeleninová polievka (varená) a zelenina v kombinácii s niečím, prípadne cestoviny a na večeru zelenina s bielkovinou (väčšinou syry).  Občasné dopriatie si “zakázaných jedál” v malej porcii. Áno, aj nezdravé veci, ale so zásadou, keď si dať nezdravé jedlo, tak si ho už vychutnať.
 
Prečo som sa rozhodla RAW stravu tzv. vitariánstvo vyskúšať?
Dôvodov bolo viacero. Jedným z nich bolo uvedomenie si, že sa stravou častokrát zabíjam. Jedlom pácham na sebe doslova sebevraždu. Postupnými krokmi svoje telo otravujem potravinami, ktoré moje telo pomaličky zabíjajú.
 
Hovoríte si, že sú to silné slová? Áno… aj ja keď som si ich vypočula prvýkrát, tak som si to povedala. A možno práve preto sa mi tak vryli do myšlienok.  Vtedy som sa začala sama seba pýtať, ako je možné, že si to neuvedomujeme? Že jeme aj potraviny, ktoré nášmu telu ubližujú. Pcháme sa rôznymi výživovými doplnkami, len aby sme nášmu telu dopriali “to najlepšie” a doplnili mu to, čo mu chýba, ale pritom mu nesprávnym a neuváženým stravovaním každý deň ubližujeme a nedávame mu to dobré a zdravé, čo by sme mu v potrave mohli dopriať.
 
Áno, uvedomila som si, že chcem žiť ešte dlho. Chcem vidieť svoje deti, keď budú dospelé. Chcem si užiť dôchodok a čas voľna. Chcem žiť v plnom zdraví aj o 20 rokov. Či sa mi to podarí, uvidíme. A viem, že aj správne stravovanie k tomu patrí. Keď sa chcem cítiť  vitálne, zdravo a sviežo.
 
Premýšľala som, ako to, že všade okolo mňa sú ľudia v tak hroznom zdravotnom stave. Rakovina, cukrovka, infarkty alebo náhla smrť… A to nehovorím o  starých ľuďoch nad 60-70 rokov, ale o svojej generácii štyridsiatnikov. Ako to, že majú choroby, ktorým sa z veľkej časti preventívne predchádzať práve zmenou jedálnička, prechodom na organickú a rastlinnú stravu? 
 
Toto všetko bolo príčinou prijatia výzvy stravovať sa 30 dní RAW  (živou, surovou) stravou. Uvedomila som si, že nie je čo stratiť, je len čo získať.
Moje skúsenosti s RAW stravou po 30 dňoch
Tu je súhrn mojich postrehov a skúseností, ktoré som zistila počas 30 dňového stravovania sa RAW živou stravou:
  • Za tieto 4 týždne som schudla 2,5 kg. Jedinú vec, ktorú som počas tohto obdobia zmenila bolo práve stravovanie.  Dokonca som žiaľ z časových dôvodov zredukovala cvičenie, takže úbytok na hmotnosti mohol nastať jedine zmenou stravovania. RAW stravu som však nebrala ako diétu. A aj napriek tomu úbytok na hmotnosti ma samozrejme potešil 🙂
  • Po prvom týždni som sa začala cítiť lepšie a mala som oveľa viac energie.
  • dadka 042015Pleť sa mi vyčistila a teraz je oveľa lepšia. Menej vyrážok, suchých miest, celkovo pôsobí sviežejšie a hladšie.
  • Predmenštruačné symptómy som mala miernejšie.
  • Zistila som, že RAW živá strava nenafukuje, ako som si myslela pred jej vyskúšaním.
  • Práve naopak…  po jedle som mala žalúdok “bez záťaže”.
  • Zmenilo sa mi vnímanie chutí.
  • Pochopila som, že stravovať sa raw stravou (živou stravou) neznamená jesť len “trávu”, ako si niektorí myslia, ale takéto stravovanie je naozaj pestré.
  • Všetky ochutnané jedlá (z kuchyne Zelené Slnko) boli veľmi zaujímavé. Kombinácie chutí a surovín, ktoré by ma nikdy ani nenapadli.
  • Bolo vynikajúce, že som mala v blízkosti odborníkov a možnosť donášky ich RAW jedál. Tento bod považujem za veľmi dôležitý, pokiaľ uvažujete s raw stravou začať. Ochutnať aspoň občas jedlá pripravované odborníkom na RAW stravu. Dokážu vyčarovať neuveriteľné kombinácie. Určite aj vďaka tej pestrosti jedál som daných 30 dní vydržala a raw strava sa mi nezunovala. Takže ďakujem celému tímu Zelené Slnko 🙂
  • Tak ako v normálnej strave, tak aj v raw strave, mi niektoré jedlá chutili viac, niektoré menej a niektoré ma brutálne v dobrom slova zmysle prekvapili.
  • Uvedomila som si, že veľa jedál a aj polievok som zbytočne zvykla variť. Že z daných potravín sa aj v surovom stave dá pripraviť chutné jedlo. Že jedlá pripravené zo surových potravín (čiže čerstvých, nevarených), môžu byť dokonca aj chutnejšie, než keď som ich varila (napríklad ma takto prekvapila kapustová polievka, ďalej kulajda, pohánková kaša,… )
  • Zistila som, že RAW koláče sú vynikajúce 🙂
  • Objavila som veľa nových potravín, ktoré som pred tým nejedla.
  • Prepočítala som si v hlave, že RAW strava je síce o niečo drahšia, ale skúste sa pozrieť na výpočty takto: keď jeme normálnu stravu, tak popritom si kupujeme rôzne vitamíny, sme častejšie chorí a tak kupujeme aj rôzne lieky… a keď si to spočítame, pripočítame a odpočítame, tak zistíte, že jesť zdravo, neznamená draho.
  • A čo je pre mňa najdôležitejšie: zlepšilo sa mi zdravie. Viem, za 30 dní nemôžem očakávať zázraky. Bola som však na kontrolnom zdravotnom vyšetrení, ktoré potvrdilo, že moje výsledky sa mierne zlepšili. A to je pre mňa najväčšia radosť.

Preto chcem s raw stravovaním pokračovať v maximálnej miere, ktorá bude pre moje telo a myseľ akceptovateľná.

Čo ďalej?

Som rozhodnutá, že ukončením 30 dňovej výzvy RAUka na RAW strave sa moja skúsenosť s raw stravou nekončí, ba naopak začína.  Bola to pre mňa osviežujúca skúsenosť po stálych stravovacích stereotypoch.

Úprimne sa však priznám, že aktuálne na 100% na raw strave nezostanem. Pridám do nej potraviny, ktoré mi chýbajú a moje telo si ich v súčasnosti žiada. Sú to napríklad: ryby, kvalitné tvrdé syry, vajíčka.

Bolo zaujímavé zažiť, keď som si teraz, po ukončení 30 dňovej výzvy objednala v reštaurácii Cezar šalát a dopriali mi do neho toľko kúskov klobásky a slaninky, že mi to jednoducho “nešlo dole krkom”. Prvé sústa som si povedala mňam, voňavé … ale v polovici šalátu som klobásky a slaninky povyhadzovala a vychutnala som si čistotu zeleniny. Na tejto skúsenosti som si uvedomila, že moje chute sa naozaj zmenili.

Uvedomila som si, že chcem vidieť a kochať sa z toho, čo mám na tanieri. Chcem cítiť vôňu čerstvých surovín, z ktorých sa pokrm pripravoval, chcem poznať, čo jem a čo všetko pokrm obsahuje.

Môj odkaz na záver: RAW strava bola pre mňa výzvou, za ktorú moje telo ďakuje.