Raw strava 3.týždeň + Recept Raw ovocná zmrzlina

Viete o tom, že RAW surovou (živou) stravou sa živia aj také známe celebrity, ako je Madonna, spevák Sting alebo modelka Helena Houdová?

Raw strava však nie je len nejakým módnym hitom alebo výstrelkom celebrít. Je to výživový smer,  ktorý vychádza z vedeckých poznatkov. Jeho pointou je fakt, že tepelne neupravená strava má blahodárne účinky na fungovanie organizmu. Prečo je tomu tak?

Tepelne neupravená strava obsahuje živiny v maximálne prirodzenej podobe a vďaka tomu bráni prekysleniu organizmu. Ďalej posilňuje imunitu a napomáha tráveniu. Preto sa pri takomto stravovaní ľudia cítia plní energie a sviežo.

Môj postreh-  Raw strava 3.týždeň :

Raw strava nie je o tom, jesť len šaláty a klíčky a stále dookola zopár jedál . Keď sa tak teraz obzerám na uplynulých 21 dní, tak som si uvedomila, že je len málo jedál, ktoré som mala na tanieri viackrát. A aj to bolo len z dôvodu, že mi tak chutili, že som si ich pripravila aj doma (napr. taká Pohánková kaša s voňavým ovocím… mňam :-).

Naviac som si uvedomila, že naozaj som doteraz kopec surovín zbytočne varila. Či už to bola kapustová polievka,  kulajda alebo torta na oslavu narodenín. Všetko sa dalo pripraviť aj v raw forme a bolo to pre mňa dokonca aj oveľa chutnejšie. A to nehovorím o tom, že o koľko zdravšie.

Áno, boli aj raw jedlá, na ktoré som si povedala „zaujímavá skúsenosť“, ale také jedlá nájdete aj v klasickom jedálničku.  Som však rada, že som ich mohla ochutnať. Som vďačná za tú príležitosť, že som mohla jesť jedlá od profesionálneho raw kuchára (Zeleneslnko.sk) a zažiť tak aj chute, ktoré by som si inak na tanier nepripravila.

Tretie moje uvedomenie si z tohto týždňa je,  že už mám intuitívnu potrebu sa k takémuto raw jedlu vracať. Že i keď možno nebudem po ukončení tejto 30 dňovej výzvy úplne RAW, tak čo som si istá je, že raw jedlá budú tvoriť dominantnú súčasť nášho jedálnička.

Teraz sa asi pýtate, prečo pravdepodobne nebudem úplne na raw strave? Úprimne sa priznám, že mi už chýbajú niektoré potraviny, ako sú napr. ryby, tvrdé syry, či vajíčka. Možno je to len dlhodobým zvykom, uvidíme. Možno raz budem jesť 100% raw viac než len 30 dní. Ale o tom to je: Každý by si mal vybrať stravovanie, ktoré vyhovuje JEHO telu. Naše telo je múdre a keď ho počúvame, dá nám signály, čo potrebuje. Mne raw stravovanie vyhovuje, len si ho chcem občas „prichutiť“ aj takými neraw potravinami a jedlami.

Pozrite si, aké maškrty sa dajú pripraviť aj v raw verzii:

RAW recept na Raw ovocnú zmrzlinu:

Pripraviť  si  raw ovocnú zmrzlinu je veľmi jednoduché. Receptov a spôsobov je veľa, ale ja som vyskúšala tento naozaj najzdravší. Bez orieškov a iných tukov.

raw zmrzlina ovocna malinovaRAW malinová zmrzlina

5 zrelých zmrznutých banánov

za misku mrazených malín

ovocie na ozdobenie

Pozn: z dôvodu tohto článku som „na rýchlo“ použila málo zmrznuté banány a preto nie je zmrzlina „kopčeková“. Ak sa použijú zmrznuté banány, dajú sa urobiť pekne kopčeky 😉

Hlavnou zložkou všetkých RAW ovocných zmrzlín sú zrelé sladké bodkované banány! Tie si nakrájame na kolieska a dáme do mrazničky na noc. Ovocná zmrzlina môže mať akúkoľvek príchuť, aj keď základ sú banány.

Do limetkovej zmrzliny napríklad okrem zmrazených banánov pridáme  šťavu z limetky, do jahodovej zmrazené jahody, do malinovej zmrazené maliny, alebo marhule, čučoriedky, do kakaovej pridajte raw kakao alebo karob.

Zmrzlinu vyrobíme pomocou spoľahlivého mixéra alebo kuchynskéeho robotu. Najskôr si do mixéra dáme tekuté veci (napr šťavy z citróna, limetky,…) A až po ich zmixovaní pridáme mrazené banány a mixujeme znova, až kým sa chute nespoja.

Fantázii sa medze nekladú. Takouto domácou zmrzlinou urobíte radosť deťom i všetkým návštevám. A zakaždým si môžete vyrobiť nové, svieže alebo sladké chute. Aj RAW môže byť chutné a dobré 🙂

Konečne vynikajúce osvieženie aj pre vegánov a vitariánov.

Do zdRAWého rawenia, priatelia!