Raw strava 1. týždeň

Je to síce ešte len 1 týždeň, čo som absolvovala kurz RAWenia v Zelenom Slnku a 30 dňovú výzvu od majiteľov tohto zdravého obchodu a reštaurácie, ale rada sa s vami podelím o prvé výsledky, postrehy a moje pocity, ktoré mám zo stravovania sa čisto raw (surovou) stravou. Čiže prvých 7 dní z 30 dňovej výzvy je tu:

Počiatočný stav:

Začala som 18. mája 2015. Celý týždeň bolo vonku škaredé počasie, skoro každý deň pršalo a bolo chladno (cca 15 C). A nakoľko raw strava je skoro celá studená (jedlá sú väčšinou studené), tak som mala trochu obavy, či mi nebudú chýbať teplé polievky, či iné teplé jedlo. Ale nechýbali. Nakoľko som zrovna mala aj menštruáciu, tak som si robila bylinkové čaje, ktoré asi čiastočne vykompenzovali pocit toho, že „potrebujem“ niečo teplé.

Uvedmila som si, ako je človek fixovaný na svoje zvyky. Od malička sme zvyknutí na teplé jedlo a to považujeme za správne stravovanie. Že to tak má byť. Že keď povieme, že sa ideme sa najesť, tak automaticky predpokladáme, že jedlo bude teplé (teda okrem šalátov a podobne). Naša psychika je na teplé jedlo silne zvyknutá. Ale uvedomila som si, že je to len o psychike. Mozog síce možno očakával teplé jedlo, ale po ochutnaní studených polievok s tým už nemal vôbec žiaden problém. Nakoľko som si cez týždeň nechala posielať raňajky a obed zo Zeleného Slnka (ktorí robia aj donášku), tak jedlá chutili vynikajúco a doslova som sa tešila, čo nového v jedle dnes zažijem, čo nového ochutnám.

Už nejaký ten rok jem mäso minimálne a uprednostňujem zeleninu v akejkoľvek forme. Takže skutočnosť, že počas tohto 1. týždňa s čisto raw stravou som nemala vôbec mäso, mi nevadil. A môžem vám prezradiť, že aj môj manžel Zdenko sa pustil do výzvy so mnou. U neho som sa „bála“ viac, že mu bude chýbať teplé jedlo a možno aj pocit nasýtenia. Hovorila som si: Predsa len chlapi sa viac obávajú toho, že ich raw strava nezasýti. A viete, čo včera povedal? „Za ten týždeň nebolo ani jedno jedlo, ktoré by mi nebolo chutilo.“ A takisto po obede viackrát povedal „Fú, ale som plný.“ A to vám poviem, že sme za ten týždeň mali také jedlá, ktoré sme doteraz nikdy neochutnali a úprimne: asi by sme si ich pred tým na tanier ani nedali 🙂

Ale jedlá od šéfkuchára Zeleného Slnka naozaj prekvapili každý deň. Taká cviklová polievka zo surovej cvikly alebo cuketové špagety zo surovej cukety alebo kaša zo surovej pohánky,… boli jednoducho mňam. Je naozaj veľa jedál, ktoré si z tohto týždňa budem pamätať. Skúsim vám vybrať fotky aspoň TOP 5-ťky, ktorá mňa osobne najviac oslnila (veru som mala problém vybrať len 5 jedál :-)):

Raw cvikľová polievka so smotanou očarujúca chuťou i dizajnom: Cviklová polievka so smotanou
kokosova pohanka s jahodami prekvapivo vynikajúca: Pohánková kaša s jahodami
gaspacho fajnová Gaspacho polievka
Raw žemlovka! Tentokrát so sladkými domácimi jahodami  Mňam  raw žemľovka s jahodami
kulajda  Kulajda polievka so šampiňónmi. Dochutená s kôprom a cesnakom.Všetko raw… surové 😉

Teraz pri vyberaní TOP 5 som si uvedomila, že sú v nej až 3 polievky, ktorých som sa asi najviac „bála“. Dobrú polievku zo surovej zeleniny a ešte k tomu studenú som si nevedela jednoducho predstaviť 🙂 Vidíte, čo vedia urobiť domnienky, ktoré v sebe máme od detstva. Alebo je to šikovnosťou šéfkuchára Paľka, ktorý ich vie pripraviť 🙂

(Poznámka: kto by ste chcel vidieť viac jedál, tak ich dávam každý deň na môj Facebook). 3 recepty môžete nájsť v mojom predchádzajúcom článku o RAW strave tu.

V nasledujúcich bodoch skúsim zhrnúť moje postrehy, pocity a výsledky z prvých 7 dní na RAW strave:
  • Nebrala som RAW stravovanie ako diétu, ale ako nový spôsob stravovania, ako nový životný štýl
  • Nesústredila som sa na to, či schudnem, ale schudla som za týždeň 2 kg …potešilo 🙂 (manžel schudol 3 kg)
  • Začala som presne v deň, keď som dostala menštruáciu (ženy vedia o čom hovorím: pleť bola zlá, nafúknuté brucho, väčší pocit nutnosti ulahodiť svojmu bruchu niečím teplým, nervozita a celkové oslabenie tela i mysle). Po týždni môžem zhodnotiť, že menštruácia prebehla o trochu lepšie než zvyčajne, pleť sa mi pekne zlepšuje a i napriek tomu, že som mala v práci náročný týždeň, tak energie som mala dosť.
  • Vonku bolo po celý týždeň škaredé počasie, skoro každý deň pršalo, takže zo zvyku by sa žiadalo zjesť teplé jedlá. Ale paradoxne mi nakoniec nechýbali.
  • Počas tohto týždňa sme mali aj oslavu narodenín a zvládla som pripraviť pre hostí aj raw jedlá, ktoré im dokonca aj chutili 🙂
  • Ani jedenkrát som po jedle nemala útlm.
  • Jedlá boli rôznorodé. Snáď každý deň som spoznala nejakú novú chuť, novú potravinu alebo aspoň jej nezvyčajnú úpravu a kombináciu.
  • Porcie z donášky (raňajky a obed) boli dostatočne veľké a najedla som sa. Dokonca sa mi stávalo, že som si dala polievku a druhé jedlo až o chvíľu, alebo som jeho časť dojedla až o hodinku. Takže raw strava dostatočne zasýtila.
  • Negatíva: keď som rozmýšľala, aké má príprava raw stravy negatíva, tak som prišla len na tieto dve: treba mať dobrý mixér alebo robot, ktorý do jemna poseká a zmixuje zeleninu, oriešky, atď. A druhý je to, že každý večer treba namočiť semienka, ktoré budete na druhý deň pri príprave jedál potrebovať. Ale to je aj pri normálnej strave, keď napr. chcete piecť lososa, ktorého máte v mrazáku, tak ho musíte večer pred tým vytiahnuť 😉
  • Pozitívom však bolo, že keď máte nachystané (namočené) semienka (napr. kešu oriešky, ktoré sa veľmi často používajú), tak ďalšia príprava jedál je extrémne rýchla. Kaša trvala max. 3-4 minútky, polievka takisto, segedín 5 minút,..

RAW jedlá ma svojou rôznorodosťou tento týždeň prekvapili. Som veľmi rada, že som sa na túto výzvu dala. Absolútne nie je dôvod, prečo by som v nej nemala pokračovať. Cítim sa lepšie psychicky a aj fyzicky, čiže môjmu telu robí raw strava zjavne dobre. Teším sa na ďalší týždeň tejto 30 dňovej výzvy. Dám vám znovu vedieť tu na blogu alebo sa môžete inšpirovať každý deň na Facebooku.

A pokiaľ máte aj Vy skúsenosti s raw stravou, tak sem s nimi do komentára. Akákoľvek Vaša skúsenosť, postreh, či vyskúšaný dobrý recept, ma poteší. A určite nielen mňa, ale všetkých čitateľov.

Predchádzajúci článok:  RAW strava- prečo áno + recepty