Prekyslenie organizmu sťažuje chudnutie

Čo sa deje, keď je naše telo prekyslené? Dostávame sa do stavu pod názvom inzulínová rezistencia. Vtedy naše telo je prinútené produkovať veľké množstvá inzulínu a zaplaví sa ním tak, že prijaté kalórie nespotrebuje a všetky starostlivo premení na tuk. Preto je prekyslenie organizmu jednou z možných príčin priberania.

Aby sa telo chránilo pred prekyslením, začne vytvárať a uskladňovať tuk. Dokonca telo presúva tuk z orgánov do telových dutím, bokov, stehien, atď. Tento tuk používa doslova ako ochranu pred nadmerným množstvom kyselín v tele. Telo vníma nízke (kyslé pH) ako hrozbu hladu a automaticky spustí s tým súvisiace chemické reakcie.

Ak je hladina pH v našom tele zdravá, čiže mierne zásaditá, správne funguje inzulín-glukónová rovnováha, ktorá umožňuje normálnu metabolickú aktivitu spaľovania tuku a jeho premenu na energiu. Ak je pH v nerovnováhe, naše telo múdro na zmeny reaguje.

Prekyslenie organizmu má však oveľa väčší dopad na naše telo, než je priberanie na hmotnosti. Prispieva žiaľ k vzniku väčšiny našich problémov, ktoré sa prejavujú postupným poškodzovaním orgánov, pocitom únavy a depresiou, objavuje sa cukrovka, ekzémy, ale aj cysty, infekcie a zubné kazy. Prekyslený organizmus je spúšťačom mnohých ochorení. Preto pre naše zdravie je mimoriadne dôležité udržiavať dokonalú rovnováhu kyselín a zásad. Vtedy naše telo môže správne fungovať.

Ideálna hodnota pH, čo je miera kyslosti alebo zásaditosti prostredia, musí byť medzi 7,35 a 7,45. Hodnota pH = 7 je neutrálna, ani kyslá, ani zásaditá (pramenitá voda). Tekutiny v našom tele majú rôznu hodnotu pH, buď sú málo alebo veľmi kyslé (žalúdočné kyseliny) alebo zásadité (žlčová tekutina).

Telo sa neprestajne stará, aby všetky tekutiny udržalo v optimálnom stave, len tak totiž môžu kvalitne vykonávať svoje úlohy – transport živín, prenos informácií, odvádzanie škodlivín. Telo musí stále robiť všetko pre to, aby ochránilo krv pred prekyslením alebo pred nadmernou alkalizáciou (zásaditosťou).

Hovoríte si: „Veď nejem nič „kyslé“, tak nemôžem byť prekyslený“. Ale pozor! Kyseliny v našom tele vznikajú z vecí, o ktorých to možno neviete.

V našom tele vzniká:

  • kyselina octová zo sladkostí a z bielej múky
  • kyselina mliečna pri svalovej námahe
  • kyselina močová z mäsa a odumierajúcich buniek
  • kyselina uhličitá a fosforečná zo sýtených nápojov
  • kyselina sírová z bravčového mäsa
  • kyselina dusičná z niektorých druhov syrov a údenín
  • kyselina acetylsalicylová z mnohých liekov proti bolesti
  • ovocné kyseliny z nápojov a z kozmetiky
  • tanín z kávy, čaju, z potravinárskych farbív, konzervačných látok, umelých aromatických látok

Naše telo si s nimi spočiatku vie poradiť. Dokáže prebytočné kyseliny čo najrýchlejšie zneutralizovať cez naše obličky a kožu. Hlavne preto, aby si telo udržalo správne pH krvi. Na neutralizáciu týchto kyselín a toxínov potrebuje telo minerály, ktoré si berie odbúravaním minerálnych látok z vlastných dôležitých zásobární. A tak výsledkom neutralizácie kyselín sú soli, ktoré sa stávajú nečistotami v našom organizme.

Biologicky hodnotná strava podporuje tvorbu zásaditých látok a pomáha telu v správnej látkovej premene (ovocie, zelenina, bylinkové čaje, pramenitá voda…). Bežná strava väčšiny ľudí pôsobí žiaľ skôr kyselinotvorne (hotové konzervované jedlá, mäso, mliečne výrobky, biela múka, nápoje s oxidom uhličitým, cukor, káva, alkohol, atď.)

Pozor na stres a zlý životný štýl

Nemáte čas si pripraviť kvalitné jedlo? Jete veľa mäsa, konzervovaných výrobkov, sladkostí a bieleho pečiva a zároveň nemáte dostatok pohybu a trpíte nedostatkom energie? Chýba vám pravidelná a vyvážená strava a trápi vás nadmerný stres? V tom prípade si môžete si byť takmer istí, že vás organizmus je prekyslený. Netrápte už viac svoje telo a doprajte mu potrebnú zásadotvornú výživu, ktorá vás opäť postaví na nohy.

Pritom si uvedomte, že chuť potraviny nevypovedá o tom, či potravina pôsobí v našom tele kyslo alebo zásadito. Príkladom je citrón, ktorý, ktorý je azda najkyslejší a predsa pôsobí v tele zásadotvorne.

Pitie ako ochrana pred kyselinami

Naše telo sa skladá prevažne z vody, ktorá je doslova elixírom života. Odborníci odporúčajú vypiť za deň minimálne 1,5 litra tekutín. Pri telesnej námahe, teple a aj pri prekyslení stúpajú požiadavky na tekutiny až na 4 litre.

vodaČo je zdravé piť

Voda je na prvom mieste medzi najzdravšími spôsobmi ako zahnať smäd. Odporúčajú sa najmä tiché liečivé vody, pramenité vody a obyčajná čistá kvalitná voda. Oxid uhličitý v sýtených nápojoch nezaťažuje len žalúdok a črevá, ale zvyšuje aj množstvo kyselín v tele. Pre všetkých, ktorí si chcú udržať pomer kyselín a zásad v rovnováhe, nie sú dobrou voľbou sýtené minerálne vody.

Výbornou voľbou je doplnenie pitného režimu aj vodou obohatenou o vodík. Vodík v tele doslova „vychytáva“ voľné radikály, ktoré sú príčinou spustenia veľa neželaných reakcií v našom tele. Vodíkom obohatená voda je novinkou na trhu- dá sa vyrobiť v špeciálnej fľaške, ktorá je japonským patentom a obohacuje normálnu vodu o vodík (pozrieť si ju môžete tu).  Ale o nej niekedy nabudúce.

Ochorenia, ktoré prekyslenie spôsobuje

Keď je organizmus prekyslený, automaticky sa snaží detoxikovať a vyrovnať pH.  Ak však nemá naporúdzi žiadneho pomocníka z vyváženej stravy, berie si minerály, vitamíny, stavebné bunky a mnohé ďalšie vzácne prvky z vlastných zásob, ktorými sú napríklad cievy, tkanivá či kosti. Výsledkom toho môže byť základ pre mnohé civilizačné ochorenia ako je cukrovka, obezita, ekzémy, reuma, migréna, artritída, osteoporóza, obličkové kamene, žalúdočné problémy, zápal sliznice žalúdka a dvanástnika, zápaly uší, očí, dutín, infekcie rôzneho druhu z oslabenej imunity, zahlienený organizmus, cysty, polypy až po problémy s krvným tlakom, ale aj zubami a mnohé iné.

Príčiny prekyslenia organizmu

  • nesprávna výživa ( vyprážané, mastné, pikantné a korenené jedlá, priveľa cukru, priveľa bielkovín, nedostatok tekutín,…)
  • zlé stravovacie návyky (rýchle jedenie, vynechávanie jedla, nadmerný príjem jedla, nedostatočné prežúvanie, …)
  • nezdravá životospráva (najmä fajčenie, konzumácia alkoholu, nedostatok pohybu, …)
  • dlhodobé užívanie liekov (najmä tých protizápalových)
  • stres
  • obezita

Príznaky prekysleného organizmu

  • únava a nedostatok energie (aj depresie)
  • nevysvetliteľné bolesti (žalúdka, hrudníka, svalov, ale napríklad aj hlavy či uší)
  • nadúvanie
  • pálenie záhy
  • dýchacie problémy
  • dlhotrvajúci kašeľ, zahlienenie
  • náhle priberanie / chudnutie
  • oslabená imunita
  • nízka schopnosť regenerácie
  • kožné problémy, ekzémy (aj padanie vlasov či lámanie nechtov)

Čo jesť na odkyslenie organizmu

Ak sa chcete vyhnúť zdravotným ťažkostiam, je potrebné klásť dôraz aj na to, čo jete. Neuškodí naučiť sa rozoznávať a pri zostavovaní svojho jedálnička aj myslieť na to, ktoré potraviny v tele pôsobia kyslo a ktoré zásadito. Pre prvotné rozdelenie by ste si mali pamätať, že zásadotvorné potraviny sú väčšinou rastlinného pôvodu (ovocie, zelenina, strukoviny, pohánka, …) a kyselinotvorné potraviny sú prevažne živočíšneho pôvodu (ale aj niektoré druhy ovocia ako sú čučoriedky alebo brusnice,…). Denný príjem kyslých a zásaditých potravín by pritom mal byť v pomere 1:3 až 1:4.

Zásadotvorné potraviny

  • Zelenina (hlavne brokolica, uhorky, paradajky, zemiaky, mrkva, cukina, kel, cvikla, všetky vňate, surová a zelená zelenina,…)
  • Ovocie (hlavne citrusové plody, banány, hrušky, broskyne, hrozno, avokádo,…)
  • Mandle, lieskové oriešky, gaštany
  • Strukoviny (fazuľa, cícer, sójové bôby, …)
  • Proso, pohánka
  • Kyslomliečne výrobky a mlieko
  • Mak a kokos
  • Olivový olej, slnečnicové a ľanové semienka
  • Prírodný med
  • Čistá voda

Kyselinotvorné potraviny

  • Mäso a ryby (takmer všetky druhy)
  • Výrobky živočíšneho pôvodu (vajcia, syry, tvaroh, majonéza, smotana, …)
  • Cukor – najmä rafinovaný (a všetky výrobky s jeho obsahom – keksíky, koláče, zákusky…)
  • Rafinovaná soľ
  • Všetky obilniny, celozrnné aj rafinované a výrobky z nich (cestoviny, pečivo, …)
  • Všetky polotovary, konzervované a fastfoodové potraviny
  • Margaríny
  • Vlašské orechy, arašidy
  • Hríby
  • Ocot
  • Kofeín
  • Alkohol
  • Tabak
  • Lieky (antibiotiká, protizápalové lieky, ..)

ph-potravin

Premýšľajte o tom, čo jete

Takéto rozdelenie potravín je nutné považovať za príliš všeobecné, pretože niektoré druhy rastlinného pôvodu môžu pôsobiť aj kyslo a naopak, niektoré zo živočíšnych zas zásadito, napríklad taká šošovica je strukovina, ale je kyselinotvorná, rovnako aj cibuľa. Na začiatok však tento prehľad postačí pre lepšiu orientáciu, ak chcete svojmu organizmu pomôcť správne vyvážiť rovnováhu.

Záver

Ste z toho „jeleň“? Zapamätajte si tento základ: Optimálna úroveň pH v našom tele je dôležitá pre dobrá fungovanie nášho metabolizmu, pre dobré trávenie a funkciu enzýmov, čiže pre celkovú pohodu nášho organizmu. Kyslosť vnútorného prostredia tela sa zvyšuje pri veľkej konzumácii mäsa a údenín, tukov, cukrov, bieleho pečiva, keď jeme príliš veľa a často, málo pijeme vodu, žijeme v strese, neodpočívame a nešportujeme.

Našou úlohou je nájsť správny pomer v tom, čo konzumujeme a aj ako žijeme. Trvalé prekyslenie organizmu vedie k poškodzovaniu nášho tela, preto si nájdime čas sa nad tým zamyslieť a niečo aj urobiť.