Kvások: Voda z vodovodu vs filtrovaná voda
Vašou často otázkou pri kváskovaní je: Akú vodu mám použiť do kváskového receptu, keď mám doma aj filtrovanú vodu?
Urobila som pokus: zarobila som na dva úplne rovnaké kváskové chlebíky, pričom jediný rozdiel bol v tom, že som do jedného použila vodu z vodovodu a do druhého prefiltrovanú vodu- cez filter s reverznou osmózou.
Čo myslíte, bol vo výsledku rozdiel?
Na pokus som si vybrala recept Kváskový chlebík s chia semienkami (kuchárska kniha „Kváskovanie- Recepty z kvásku“ str 88). Dala som si záležať na tom, aby som všetky suroviny do obidvoch receptov boli rovnaké- rovnaké múky (z toho istého balenia) a navážila som ich presne rovnako. Dokonca som odvážila aj množstvo kvásku- nielen na „lyžice“, ale presne aj na hmotnosť. Obidva chlebíky kvasili vedľa seba, na rovnakom mieste, pri tej istej teplote. Všetko čo najpresnejšie, aby bol výsledok čo najviac porovnateľný.
Jediný rozdiel bol v tom, že do jednej misy som pridala vodu z vodovodu a do druhého prefiltrovanú vodu- cez filter s reverznou osmózou (máme od firmy Aquel). Použila som presne rovnaké množstvo vody a cca aj rovnakú teplotu vody.
Takto vyzeral priebeh pokusu Kvások: Voda z vodovodu vs filtrovaná voda
Poznámka: na označovacích lístkoch sú použité skratky: VV (voda z vodovodu), FV (filtrovaná voda)
Výsledok: oba chlebíky vyšli do chute, veľkosti, hmotnosti a aj kvality kôrky striedky
približne ROVNAKÉ a veeeľmi chutné 🙂
Škoda síce, že som nemala na túto hmotnosť chlebov úplne rovnaké ošatky, ale dúfam, že to na fotkách dobre vidno- že sú rovnaké 😉