Karob alebo kakao? Aký je v nich rozdiel?

Karob nie je to isté ako kakao.  Karobový prášok je získavaný z plodov vždy zelenej dreviny Ceratonia siliqua a je známy aj pod názvom Svätojánsky chlieb. Viete, v čom je iný a zdravší než kakao?

Prečo zaradiť KAROB do jedálnička?

Karob je zdravšia alternatíva kakaa alebo čokolády. Rozdiely medzi kakaom a karobom sú veľké z hľadiska obsahu tukov a cukrov. Kakao je oveľa tučnejšie (obsahuje až 23% tuku), karob obsahuje len 7% tuku.

Čo sa týka cukru: kakao obsahuje len 5% cukru a v prípade karobu je to až 48% cukru. Preto karob nie je nutné umelo prisladzovať. Kalorická hodnota karobu je pritom asi o tretinu menšia, než u kakaa!

Karob má priaznivý vplyv na trávenie, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdiel od kakaa jeho zjedenie nevyvoláva zrýchlený tep, poruchy spánku alebo hyperaktivitu.  Obsahuje veľa bielkovín, minerálov a vitamínov. Oproti kakau však neobsahuje kofeín, alergény, methylxanthíny ani teobromín, preto je v porovnaní s kakaom zdravším variantom. V karobe sú bohato zastúpené najmä horčík, vápnik, železo, fosfor, nikel. Čo sa týka vitamínov, tak  vitamíny A, B, a D. Okrem toho je prírodným zdrojom aminokyselín (alanínu, prolínu a valínu) a vlákniny.

smoothie s karobomJa osobne karob používam namiesto kakaa skoro všade. Treba si však najprv zvyknúť jeho chuť. Je trošku iná, než chuť kakaa. A takisto si dávať pri receptoch pozor, lebo nakoľko je karob prirodzene sladký, do receptov stačí pridať o dosť menej iného sladidla. Používam ho do koláčov, kaší, ale aj pri príprave napr. smoothie.

Dostanete ho kúpiť v ktoromkoľvek obchode so zdravou výživou. Vyskúšajte túto zdravú alternatívu kakaa, doporučujem.