Nie je múka ako múka- Bezlepkové múky časť 2./2.

Pokračovanie k predchádzajúcemu článku Bezlepkové múky

Cícerová a hrachová múka

Ak nejedávate mäso, práve múky zo strukovín môžu byť pre vás významným zdrojom bielkovín. Môžete si z nich pripraviť slané krekery, cesto na pizzu alebo na chlieb, pridať do cesta na placky alebo použiť ako základ nátierky. Pozor, z hrachovej múky budete mať jedlo zelenkastej a z cícerovej  múky žltej farby. Tieto múky nie sú vhodné na pečenie sladkého pečiva.

Gaštanová múka

Je vhodná na výrobu cestovín aj lievancov alebo koláčov. Túto múku, orechovej chuti s množstvom vlákniny, vždy zmiešajte s inou napríklad amarantovou. Inak sa vám bude cesto z nej rozpadávať a výsledný výrobok bude mať nepríjemne horkastú chuť.

Sezamová múka

Má vysoký obsah bielkovín, preto je vhodná aj pre vegetariánov a vegánov. Obsahuje vysoké množstvo vlákniny a aj látku sezamín, ktorý podporuje premenu omega-6 mastných kyselín a kyseliny gama-linolénovej, priaznivo pôsobiacej na pokožku a väzivá. Dobre viaže tekutiny a tuky, preto je vhodná na pečenie a aj na zahusťovanie.

Maková múka

Vyrába sa zomletím za studena vylisovaných semien maku. V porovnaní s mletým makom má však múka asi o 30 % vyššie nutričné hodnoty. Obsah vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálnych látok je podstatne vyšší a zároveň, v porovnaní s pšeničnou múkou, má podstatne nižší obsah uhľohydrátov, čiže menšiu energetickú hodnotu. Má vysoký obsah bielkovín, preto je vhodná aj pre vegetariánov a vegánov. Taktiež obsahuje veľa vlákniny, ktorá napomáha tráveniu a má pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi. Vďaka vysokému obsahu železa je odporúčaná mladým mamičkám a deťom. Obsahuje aj veľa draslíka a horčíka, ktoré sú potrebné pri podráždenosti, poruchách spánku a slabom sústredení sa. V kombinácii s inými múkami z nej môžete pripraviť veľmi chutné, zdravé a  nízkokalorické jedlá.

Ľanová múka

Je bez lepku a obsahuje len veľmi malé množstvo sacharidov. Je zásobárňou proteínov, preto je výborná aj v strave športovcov. Má vysoký obsah vlákniny, čím pomáha predchádzať nepríjemnej zápche a pocitom hladu, pretože vláknina výborne zasýti. Obsahuje vitamín B1, ktorému sa hovorí aj vitamín dobrej nálady. Nechýbajú v nej ani ďalšie B vitamíny, teda B3, B6, B5 a kyselina listová. Vďaka fytoestrogénom zase pomáha navodiť psychickú pohodu ženám v prechode. Okrem toho obsahuje horčík, vápnik, zinok, selén, železo a mangán. Všetky tieto minerály a stopové prvky prispievajú k správnemu fungovaniu ľudského organizmu.  V receptoch sa dá použiť aj namiesto vajíčka.

Pšenová múka (prosová múka)

Pšeno vzniká odstránením pliev zo zŕn prosa. Nutričnými hodnotami pripomína ovsené vločky, je však bez lepku. Pšeno je ľahko stráviteľné a obsahuje veľa vitamínov skupiny B, zinok a železo. Je jedinou zásaditou obilninou, preto vie pomôcť aj pri problémoch s prekyslením organizmu.

Tapioková múka (manioková múka)

Vyrába sa z koreňa manioku. Štruktúrou pripomína škrob, ale v porovnaní s kukuričným škrobom a inými, nemá vysoký glykemický index. Využijete ju pri príprave pečiva, pričom výrobky z nej vydržia dlhšie ako bežný chlieb. Dá sa použiť aj na zahusťovanie. Pridávajte ju však až ku koncu varenia, pretože varením stráca schopnosť zahusťovať.

Teffová múka

Táto múka má neuveriteľné množstvo cenných látok a výborné pekárenské vlastnosti. Má vyvážený pomer bielkovín a sacharidov, nízky glykemický index a je ľahko stráviteľná.

Zemiaková múka

Zemiaková múka nie je to isté ako zemiakový škrob, ale je takisto vhodná na zahusťovanie polievok a omáčok. Zemiakovú múku kombinujte vždy s inými múkami, nakoľko veľmi saje tekutiny. Využijete ju všade tam, kde aj zemiaky, teda do halušiek, zemiakových placiek, zemiakového cesta či na pečenie chleba.

Quinoová múka

Quinoa je priam nabitá živinami. Obsahuje komplex všetkých deviatich aminokyselín, bielkoviny, vápnik, železo, vitamín C. Má orieškovú chuť, preto je ideálna v receptoch s jablkami a orechmi, no môžete ju použiť aj na zahusťovanie.

Tieto a aj ďalšie hodnotné informácie nájdete v kuchárskej knihe Zdravé desiate nielen pre deti. Je to kniha, v ktorej sú nielen recepty na zdravé desiate pre Vás do práce a pre Vaše deti do školy, ale aj veľa hodnotných rád a informácií do kuchyne.

Knihu si môžete pozrieť aj tu>>banner 3

 

Pokiaľ sa vám informácie v tomto článku páčia a boli pre vás hodnotné, zdieľajte ich aj svojim priateľom.