Prečo zaradiť VINNÝ KAMEŇ do jedálnička?

Prečo zaradiť  VINNÝ KAMEŇ do jedálnička?  Prečo používať namiesto klasického prášku do pečiva vínny kameň?

Pozrite sa tomuto bielemu prášku bližšie „na zúbky“.

Čo je to vínny kameň?

Hydrogénvínan draselný, (KC4H5O6) známy aj ako vínový kameň alebo vínny kameň, je vedľajší produkt pri výrobe vína.  Z chemického hľadiska ide o draselnú soľ kyseliny vínnej. Svojou prítomnosťou dokáže stabilizovať bielkoviny, zvyšovať objem cesta a tvoriť štruktúru hotového výrobku. Vinný kameň býva súčasťou bezlepkových a bezfosfátových kypriacich práškov do pečiva.

Vínny kameň je kypriaci prášok do pečiva bez fosfátov.

Kde ho použiť a prečo ho používať?

V kuchyni ho používame rovnako ako obyčajný kypriaci prášok. Obľúbený je pri príprave bezlepkového pečiva, pri šľahaní bielkov, pri pečení penového pečiva, pusiniek a iných koláčov.

Na rozdiel od neho bežný prášok do pečiva obsahuje tzv. difosforečňany, ktoré dnes nájdete nielen v bežnom pečive, ale aj v tavených syroch, v údeninách aj v rôznych práškových zmesiach na výrobu nápojov. Tieto látky sú zdrojom fosforu, ktorého nadbytok môže narušiť v tele rovnováhu medzi vápnikom a fosforom a zapríčiniť tak nedostatok vápnika v tele a úbytok kostnej hmoty.

Dostať ho kúpiť v rôznych BIO obchodoch alebo aj napr. v DM drogérii. V SR a ČR je viacero výrobcov.  Je balený buď v priesvitných malých sáčkoch alebo v malých sklenených pohárikoch.

Tip:

Kypriaci prášok z jedlej sódy a vínneho kameňa má tendenciu začať kypriť (rozkladať sa) už pri izbovej teplote. Odporúčame preto cesto vkladať do rúry a piecť čo najskôr po zapracovaní takéhoto kypriaceho prášku. To sa týka hlavne redších trených ciest.

Prajem dobrú chuť k zdravému pečeniu 🙂