Recept na Kváskové rohlíky zo špaldovej múky

moja-kvaskove-rohlikyKváskové cesto, kysnuté cesto… Verím, že už poznáte rozdiel medi nimi a viete, prečo ja kváskové cesto oveľa zdravšie. Ak nie, doporučujem si prečítať môj článok Prečo zaradiť kvások do jedálnička.

Z kvásku som už vyskúšala robiť rôzne druhy chlebíka, makovky, či moravské kváskové koláče. Teraz prišiel rad na vyskúšanie receptu na Kváskové rohlíky. Test dopadol vynikajúco, preto vám prinášam recept.

Tento recept mám od kamarátky Naty Štefkovej, ktorá sa pečeniu s kváskom takisto venuje. Otestovala som jej recept, pričom som robila hneď dvojitú dávku. Výsledné rožteky chutili nielen mne, ale aj môjmu manželovi a našim dvom dospievajúcim deťom, ktoré milujú rožky.  Tak tu je celý recept aj pre vás:

Recept na Kváskové rohlíky zo špaldovej múky

Z nasledujúceho množstva vyšlo stredne veľkých 18 rohlíkov.

330 g špaldovej hladkej múky

330 g vody

2 polievkové lyžice kvásku

Všetko spolu zmiešať a nechať na kuchynskej linke odpočívať  12 hodín vo fóliou prikrytej nádobe.

Potom zmiešať spolu so surovinami:

670 g špaldovej hladkej múky

200 g vody

60 g masla

3-4 čajové lyžičky himalájskej soli

Všetko spolu pekne vymiešať, kľudne aj rukou.

Nechať nakysnúť 2-3 hodiny.

pecenie kvaskovych rolikovPo nakysnutí rozdeliť na cca rovnakých 18 častí. Každý kúsok cesta vyvaľkať do tvaru trojuholníka (jedna strana cesta širšia a jedna užšia) a zmotať do tvaru rohlíka. Zmotávanie začíname z dlhšej strany a pokračujeme smerom ku špicu, pričom rohlík otočíme tak, ako koniec cesta ostal na spodu rohlíka. Cesto by sa nám pri vaľkaní nemalo lepiť, ale pokiaľ áno, môžete použiť trošičku bezlepkovej múky (ja som použila pohánkovú múku).

kvaskove-rohliky-cestoRohlíky prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Môžeme ich nechať rovné, alebo mierne ohneme do tvaru C. Plech prikryjeme fóliou, aby cesto neobschlo a necháme nakysnúť 2-3 hodinky.

Zatiaľ si rozhrejeme rúru na 250C, pričom si na spodok rúry nachystáme malý plech, do ktorého pri vkladaní plechu s rohlíkami vylejeme 3-5 dcl vody. Pečieme 10-15 minút (pri teplote 200-250 C, záleží od vašej rúry). Rohlíky môžeme mierne pokropiť vodou z rozprašovača, či už pred pečením, počas neho alebo aj na konci do dopečení.

Rožky necháme vychladnúť a servírujeme s domácou pomazánkou, či maslom a domácou marmeládou.

Prajem dobrú a zdravú chuť.

FB-zdielaj

 

 

1

4 názory k “Recept na Kváskové rohlíky zo špaldovej múky

  1. Dobrý deň.
    S pečením chleba experimentujem od mlada, lebo ho mám veľmi rada s kravským čerstvým mliekom.Pamätám si dobré chleby, rožky a výrobky z dedinských pekární.
    Posledná, kde som chodila bola v Prievoze, ale už nie je taký , ako býval pred 40. rokmi.
    Teraz som skúšala s kváskom, ale sa mi nepodaril, tak som to opakovala a znova to nebolo dobré. V každých článkoch čítam iný postup prípravy. Chcela by som poprosiť ak máte prebytok kvásku čo určite áno by som si kúpila, aby som mala z čoho skúšať piecť.

    1. Dobrý deň pani Alžbeta, doporučujem si prečítať články na našom blogu http://www.kvaskovanie.sk. V časti blog nájdete veľa článkov – rôzne tipy, rady, návody a aj vyskúšané recepty. Čo sa týka kvásku- ozvite sa nám na email info@kvaskovanie.sk Kvások rozdávame všade tam, kam prídeme. Záleží od toho, z akého ste mesta.

  2. Dobry den, nie je to uplne o recepte, ale o papieri na pecenie- zatial vsetky, co som videla, mali napisane, ze sa maju pouzivat na max 220° (predpokladam, ze to koze but kvoli silikonovej vrstve, ale neviem). Co s tym? Bojim sa DAT papier na vyssiu teplotu, ak by sa z neho nieco uvolnovalo, ale na nizsej teplote to nejde a nez papiera to je komplikovanejsie…Vdaka za radu!

    1. Dobrý deň, ja osobne bežne používam papier na pečenie pri pečení kváskových chlebíkov a iných produktov. Pri danej vysokej teplote je to v rúre len cca 10 minút, nie celý čas pečenia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *