Quinoa- bezlepková potravina nielen pre celiatikov+ recept

quinoaQuinoa je prirodzene bezlepková pseudoobilovina, teda rastlina, ktorá nepatrí do rodiny obilnín, ale používa sa rovnakým spôsobom.
Je to tradičná juhoamerická plodina, ktorú v poslednej dobe vidno už na pultoch skoro všetkých potravín, no ešte málo Slovákov pozná jej kvality a málo ju doma používa v kuchyni. Sú to maličké okrúhle zrnká pripomínajúce kuskus, ktoré po uvarení majú jemnú orieškovú chuť a skvelú konzistenciu. Neobsahuje lepok a môže sa podávať aj malým deťom.

Má neutrálnu chuť a veľmi ľahko a rýchlo sa upravuje. všestranné použitie – na sladko i na slano. Môžete ju pridať do rôznych ovocných aj zeleninových šalátov, zapiecť so zeleninou, mäsom či syrom, urobiť z nej zeleninové placky, pridať do cesta na sladké lievance, či dokonca urobiť sladkú kašu, nákyp alebo upiecť sušienky. Dokonca je dobrá aj na zahustenie polievok.

Aké druhy poznáme?

Quinoa ako rastlina je jedlá celá, vrátane listov a stonky, avšak najznámejšie a najobľúbenejšie sú jej semená. Už za čias Inkov z nich existovalo niekoľko druhov. Medzi najznámejšie a najrozšírenejšie patria:

  • biela quinoa– má jemnú maslovú chuť. Podobá sa bielej ryži, ale je oveľa zdravšia
  • červená quinoa – je to vzácnejší druh,  je chrumkavejšia, s orieškovou príchuťou
  • čierna quinoa– je najchrumkavejšia a chuťovo najvýraznejšia.

Taktiež môžeme nájsť aj semená quinoa zafarbené do oranžova, ružova, fialova, či do hneda. Avšak spomenuté tri druhy sú u nás najrozšírenejšie.

Z kadiaľ quinoa pochádza?

Quinoa (mrlík čilský) je rastlina pochádzajúca z Južnej Ameriky. Jej semená sa tradične používali ako obilnina – mlela sa z nich múka alebo slúžila na prípravu kaší a zahustenie polievok. Inkovia quinou uctievali ako „matku zŕn“, pretože dávala silu bojovníkom a aj malým deťom.

Ako sa quinoa varí?

Biela quinoa je najjemnejšia a vyžaduje si najkratší čas varenia (cca 10-15 minút). Červená a čierna quinoa potrebujte asi o 5 minút viac času a sú to trošku chrumkavejšie druhy. V princípe môžete použiť takú farbu quinoa, aká farba sa nám do jedla hodí.

Quinoa je Najprv potrebne namočiť do vody, aby sa odstránili saponíny, ktore obsahuje obal semienok. Nimi sa rastlina chráni pred najazdy vtáci jedákov. Quinoa dovážaná a odovzdávanie v EÚ by už mala čo i saponínu zbavená, ale nie je na škodu, ak ju aj tak pred spracovanie namočíte. Saponín Mozu spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť a vracanie. Ich prítomnosť sa prejav tak, že po namočení do vody začne peniť Ako mydlo.

Varenie quinoa je veľmi jednoduché. Používa sa systém 2: 1, čiže 2 diely vody (mlieka, alebo akejkoľvek tekutiny) a k nej 1 diel quinoa. Varíme približne 15 minút (keď sa klíčky už oddeľujú od semien, tak je uvarená). 

Pokiaľ chceme quinoa použiť ako prílohu k jedlu alebo do šalátov, treba z nej scediť vodu. Prípadne ju na lepšie vysušenie môžeme znovu vložiť do teplého hrnca na cca 10-15 minút. 

Prečo je quinoa taká obľúbená? Zoznámte sa s jej pozitívami:

Quinoa sa stala populárna hlavne ako potravina pre celiatikov, ale začína byť obľúbená aj u neceliatikov. Je ľahko stráviteľná, vhodná aj pre dojčatá a deti.

Je bohatá na vlákninu, čo prospieva nášmu zdraviu:

  • Zvyšuje pohyblivosť čriev, čím sa zrýchľuje spaľovanie tukov a podporuje vstrebávanie výživných látok.
  • Pomáha ženám v pre-menopauzálnom veku. Významne znižuje riziko rakoviny prsníka.
  • Vláknina obsiahnutá v quinoa je nerozpustná, takže predchádza vzniku žlčových kameňov a pomáha z tela vylučovať toxíny.

Obsahuje veľa bielkovín:

  • Inkovia ju dávali svojim bojovníkom, aby im dodali silu a pomáhali vyliečiť zranenia. Rastlinné bielkoviny totižto priaznivo pôsobia na rast svalovej hmoty a regeneráciu zničených tkanív.
  • Bielkoviny obsiahnuté v quinoa sú vyváženou kompozíciou všetkých esenciálnych aminokyselín, ktoré telo potrebuje, no nevie si ich vyrobiť. To pomáha zmierňovať rôzne ochorenia a zdravotné ťažkosti.

Je plná minerálov, najmä vápnika a horčíka:

  • Vápnik posilňuje kosti a v neskoršom veku môže zmierniť problém zhrbeného chrbta.
  • Kombinácia horčíka a vápnika pomáha lepšiemu spánku. Pre ľahšie zaspávanie skúste namiesto pohára teplého mlieka dať svojim deťom večeru s quinoou.
  • Vápnik pomáha pri zrážaní krvi, ovplyvňuje funkciu svalov a prenos neurónov.

Je zdrojom vitamínu E:

  • Vitamín E je antioxidant, ktorý chráni pred voľnými radikálmi. Robí našu pleť mladšiu a žiarivejšiu.
  • Znižuje riziko rakoviny.
  • Pôsobí pozitívne v bunkových membránach, zvyšuje plodnosť a posilňuje činnosť nervovej sústavy.

Dodáva energiu vďaka komplexným uhľohydrátom:

  • Upravuje hladinu cukru v krvi, preto je ideálna aj pre diabetikov.
  • Chcete schudnúť? Quinoa má nízky glykemický index, preto vás zasýti na dlhšiu dobu.

Ďalšie blahodárne účinky na zdravie:

Detoxikuje telo od škodlivín, podporuje trávenie, prečisťuje hrubé črevo,  znižuje cholesterol, je prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, podporuje tvorbu kostného tkaniva, eliminuje migrény, podporuje tvorbu svalovej hmoty, postupne uvoľňuje energiu….

Čo viac dodať? Snáď už len to, aby ste ju čo najskôr zaradili do svojho jedálnička.  Pre inšpiráciu zopár fotiek quinoa receptov od mojich kamarátok:

ortobello-s-quinoa-smotanovou-omackou-a-mozzarellou-tinky quinoa-na-sposob-rizota-s-cukinou-sampinonmi-a-kukuricou-ivka-obrtalova
hovadzi-stroganov-s-ryzou-a-quinoa
Portobello s quinoa, smotanovou omáčkou a mozzarellou- Tinky Lopéz Quinoa na spôsob rizota s cukinou, šampiňónmi a kukuricou- Ivka Obrtalová
 Hovädzí stroganov s ryžou a quinoa- Tinky Lopéz

 

kokosovo-cokoladovy-quinoa-pudingRecept Kokosovo-čokoládový-quinoa puding

(Ivka Obrtalová)

Potrebujeme:

380g mlieka (250g kokosového mlieka+ voda)

120g quinoa

6PL strúhaného kokosu

1PL agáve sirup (alebo ryžový sirup,..)

50g kvalitná horká čokoláda

1 banán

Postup: Dáme variť mlieko s vodou a prisypeme strúhaný kokos. Do vriaceho mlieka prisypeme 3x sparenú quinou. Varíme do mäkka, cca 20 minút. Pridáme nasekanú kvalitnú čokoládu a ak treba- dosladíme. Vrstvíme do pohárikov- prekladáme nakrájaným banánom.

Rýchle, dobré, zdravé 🙂 Dobrú chuť.