Cukinový tatarák

Po tomto tataráku sa u nás doma na stole „zľahla zem“. A to som urobila dvojnásobnú dávku! Myslela som si, že dám návšteve v jeden večer a druhú polovicu druhej návšteve na ďalší deň…. Ale akosi pre druhú nezostalo 🙂 Tak som robila ďalšiu dvojnásobnú dávku znovu na druhý deň 🙂 má naozaj veľký úspech.  Je rýchly, chutný, zdravý a famózny! Všetci chceli recept. Tak tu je recept aj pre vás.

Málokedy má zeleninové jedlo taký úspech, ako tento cuketový tatarák. Mám ho od mojej priateľky Tinky. Trochu som si ho upravila a je úplne perfektný! Vynikajúca pochúťka na chlieb, alebo ešte lepšie na toast. Každá návšteva vám bude vďačná za toto pohostenie. Vyskúšajte, je mňam, mňam!

Recept Cukinový tatarák

Suroviny (na „dvojnásobnú dávku = 1,5 zaváracieho pohára):

  • väčšie cukiny (aj so šupkou)
  • ks červené cibule (ak nemáte, tak dajte bielu cibuľu + napr. červenú reďkovku)
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 2 ČL dijon horčice
  • 2 ČL kečup
  • himalájska soľ, korenie, muškátový oriešok, sójová omáčka, sladká a štipľavá paprika, citrónová šťava

Postup je jednoduchý a veľmi rýchly:

Cukinu postrúhame na hrubšom strúhadle (v prípade, že máme staršiu cukinu, odstránime zrniečka). Osolíme, pomiešame a necháme postáť.

Nakrájame si cibuľku na drobno a na oleji ju orestujeme do sklovita. Pridáme nadrobno nasekaný cesnak a spolu minútku restujeme. Z cukiny vyžmýkame vodu a pridáme k zmesi a restujeme spolu cca 4-6 min do zmäknutia.

Zmes necháme vychladnúť. Zatiaľ si môžeme pripraviť v hriankovači toasty. Pekne vyzerajú napr. toasty rozrezané na trojuholníky. Dobre sa jedia a aj pekne vyzerajú.

Do trochu vychladnutej zmesi pridáme dijon horčicu, trošku kečupu, sójovej omáčky, himalájsku soľ, korenie (najlepšie čerstvo namleté),  štipku sladkej a aj štipľavej papriky, štipku mletého muškátového orecha a môže kvapku citrónovej šťavy. Množstvá dať podľa chuti.  Natrieme na opečené hrianky a už len dobrú chuť!

Tento cukinový tatarák vás presvedčí, že aj z cukiny sa dajú pripraviť vynikajúce jedlá 🙂